Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Záchranná služba Moravskoslezského kraje

Pacientka s otravou alkoholem napadla záchranářku, pak utekla

  • 25
Osmačtyřicetiletá opilá žena v Hořovicích napadla zdravotní sestru, která ji přijela ošetřit. Opakovaně ji udeřila do obličeje, po převozu do nemocnice pak utekla, sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Záchranářka utrpěla značné pohmoždění obličeje a byla převezena na vyšetření do nemocnice. Je v pracovní neschopnosti a léčit se bude zřejmě několik týdnů.

Záchranáři k ženě vyjížděli v 02:30 do jedné z hořovických restaurací. Údajně měla poruchy vědomí. Na místě zjistili, že se jedná o akutní otravu alkoholem, chtěli ji proto odvézt do nemocnice. "Když jí zdravotní sestra odváděla do sanitního vozu, pacientka, která se nechtěla nechat odvézt, sestru fyzicky napadla," popsala Janečková.

Záchranáři byli podle navíc zaskočeni reakcí okolí, které pacientku v jejím jednání podporovalo. Do nemocnice proto byla převezena za asistence policie.

Případů napadení záchranářů podle Janečkové v posledních letech přibývá.

Nezůstává přitom jen u slovních výhrůžek, ale pacient nebo jeho blízcí zdravotníky často fyzicky napadnou. Středočeští záchranáři zaznamenávají ročně asi deset takových případů. Letos jich už bylo nejméně pět.


Video