Otec dostal za znásilnění dcery sedm let

  • 11
Hradec Králové - Královéhradecký krajský soud poslal sedmatřicetiletého podnikatele Štefana Filipka na sedm let do vězení za opakované znásilnění nezletilé dcery. Senát mu zároveň uložil psychiatricko-sexuologickou ambulantní léčbu. Otec byl odsouzen za znásilnění, ohrožování mravní výchovy mládeže a z trestného činu soulože mezi příbuznými. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce i obhájce zvažují odvolání.

Filipek podle obžaloby poprvé dceru několikrát znásilnil v letech 1996 a 1997, kdy jí bylo zhruba deset let. Loni v září donutil opilý otec svoji dceru k souloži znovu. Tehdy s ním otěhotněla.

O případu se policie dozvěděla, když dívka začala na svém těle pozorovat fyziologické změny a s matkou navštívila gynekoložku. Zjistilo se, že je v sedmnáctém týdnu gravidity. Dívka při vyšetření lékařce řekla, že otcem očekávaného dítěte je její vlastní otec.

Podle obžaloby zvrhlík znásilňoval svoji dceru většinou v noci v dětském pokoji svého bytu, když přišel opilý z restaurace. Filipek zpočátku obvinění odmítal, ale poté, co ho policisté seznámili s výsledkem genetické expertízy, přiznal se. Ale jen k loňskému znásilnění s tím, že dceru zneužil v opilosti a dívka se podle něho nebránila.

Ta však jednoznačně uvedla, že poprvé nechápala, co se děje, byla v šoku a měla strach. Loni svého otce už odstrkovala rukama, říkala mu, že si to nepřeje, ale neměla tolik síly, aby otci v činu zabránila. Znásilňování dcery v letech 1996 a 1997 zvrhlík jednoznačně popřel.

"Byl jsem si vědom, že se dopouštím protizákonného jednání. Negativní vliv měl na mne alkohol, byl jsem opilý," hájil se obžalovaný.

Sexuologové zjistili, že trpí úchylkou v sexuální orientaci - hebefilií, kdy deviant sexuálně upřednostňuje dospívající dívky.

Soudní líčení probíhalo za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti. Pokud se někdo proti rozsudku odvolá, bude se případem zabývat pražský vrchní soud.

, ,

Video