Kovové poklopy kanálů se v ostravském obvodu ztrácejí v obrovském množství. (ilustrační snímek)

Kovové poklopy kanálů se v ostravském obvodu ztrácejí v obrovském množství. (ilustrační snímek) | foto: HZS Zlínského kraje

Ostravský obvod v čele s Janáčkovou nabízí za zloděje kanálů odměnu

  • 69
Už máme zlodějů kovů dost. To si řeklo vedení ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky v čele se známou starostkou a bývalou senátorkou Lianou Janáčkovou a za informace vedoucí k dopadení pachatelů nabízí desetitisícovou odměnu. Radním vadí zvláště krádeže kanálových poklopů.

Zloději jen za letošních pět měsíců ukradli v obvodu desítky poklopů a škoda se vyšplhala zhruba na 340 tisíc korun. "A jen v prvním červnovém týdnu zmizely čtyři kusy poklopů na jedné z nejfrekventovanějších ulic," řekla vedoucí odboru výstavby, vodního hospodářství a zemědělství Dagmar Pulchartová.

Vedení radnice proto došla trpělivost a rozhodla se pro poměrně neobvyklou výzvu. "Rada městského obvodu schválila finanční dar ve výši deset tisíc korun jako odměnu tomu občanovi, který poskytne policii relevantní informace vedoucí k odhalení pachatele či pachatelů krádeží kanalizačních poklopů," uvedla starostka Liana Janáčková, která v minulosti proslula několika kritizovanými výroky a činy (o jejím nejkontroverznějším výroku čtěte zde).

Obvod koupí desítky gumových kanálových mříží

Liana Janáčková

Kromě vysokých škod vedení upozorňuje na obrovské nebezpečí kanálů bez poklopů, přičemž za jejich stav a případné úrazy zodpovídá právě obvod.

Obvod zatím nechává vyrobit desítky pryžových kanálových mříží, které splňují všechny normy. "Vandaly ale asi nic nezastaví, na opravu a výměnu čeká dalších osmnáct odcizených poklopů," dodala úřednice Pulchartová.

Mluvčí obvodu Simona Součková vyzvala případné svědky krádeží, aby kontaktovali přímo policii nebo zřízenou linku 800 199 922, případně napsali na e-mail: zelena.linka@mpostrava.cz.


Video