(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Dívka z Ostravy nechodila do školy, její matce hrozí pět let vězení

  • 75
Ženě z Ostravy hrozí až pět let vězení kvůli nedohlížení na pravidelnou docházku její nezletilé dcery do školy. Dítě nechodilo řádně do školy od loňského září do letošního června. Přes upozornění s tím žena nic neučinila. Podobné obvinění si tento týden vyslechli i rodiče školačky z Písku.

„Ostravský policejní komisař sdělil 40leté ženě z Ostravy podezření z přečinu ohrožování výchovy dítěte. Neučinila žádné adekvátní opatření k zajištění docházky a k potřebnému vývoji dítěte, nespolupracovala ani s příslušnými pracovníky,“ uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Nezletilá dcera měla přes 120 neomluvených hodin a několik set hodin omluvených.

„Policisté věc vedou ve zkráceném přípravném řízení. Trestní sazba se v tomto případě pohybuje od šesti měsíců do pěti let odnětí svobody,“ vysvětlila Štětínská.

Obvinění si vyslechli i rodiče v Písku

Podobné obvinění si tento čtvrtek vyslechli i rodiče žákyně osmého ročníku písecké základní školy. „Čelí obvinění pro trestný čin ohrožování výchovy dítěte. Měli totiž umožnit, aby jejich dcera ve školním roce 2016/2017 od ledna do června zanedbávala povinnou školní docházku,“ uvedla jihočeská policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. 

Rodiče dítěte dle policie věděli o záškoláctví své dcery a vše tolerovali. Přitom v minulosti byli již  pro přestupek na úseku školství a výchovy mládeže potrestáni. Dívka vynechala v loňském školním roce od ledna do června bezmála 200 vyučovacích hodin.

V Ostravě padl rozsudek vězení

Kvůli dlouhodobému záškoláctví svých tří dětí skončila na konci září podle ČTK ve vězení jednatřicetiletá žena z Ostravy. Odsouzena už byla několikrát, podmínky ani veřejné práce jako tresty ale nefungovaly. Naposledy jí proto soud uložil nepodmíněný trest. V těchto dnech si žena vyslechla další obvinění. Ještě před tím, než nastoupila do vězení, její tři potomci opět nechodili do škol. Za tři měsíce zameškali bez omluvy 850 hodin. 


Video