Opilý ozbrojenec běhal ranní Plzní

V pondělí nad ránem honili policisté po Plzni opilého ozbrojence. Vše začalo po půl páté ráno v baru, kde host prohrál asi tisíc korun na automatu. Asi 50letý silně opilý muž, ale pojal podezření, že ho automat okradl. Po obsluze proto chtěl, aby mu prohranou částku vrátila.

"Obsluha to samozřejmě odmítla a číšník vykázal muže z baru," popsal začátek incidentu plzeňský policejní mluvčí Petr Kovář.

Muž se ale nedal, a začal všem vyhrožovat, že je postřílí. Když byl na odchodu, slíbil číšníkovi, že se vrátí.

"Opodál se setkal s mužem a ženou, kterým se pochlubil, že si jde domů pro pistoli a v baru, kde prohrál peníze, udělá pořádek. Vzhledem k tomu, že byl host pod vlivem alkoholu, nikdo si pravděpodobně nepřipouštěl, že by mohl výhrůžky splnit," podotkl Kovář.

Pár, který stál kousek od baru, a opilec mu svěřil své plány, po nějakém čase opět muže spatřil. To už ale byl ozbrojen. Mířil kolem sebe a cvakal spouští.

Host, kterému se opilec svěřil, proto zavolal policii. "První hlídka byla na místě během okamžiku, ale ozbrojený muž se ještě před jejím příjezdem vypařil. Svědci policistům ukázali směr, kudy odešel," popsal sled událostí policejní mluvčí.

Několik policejních hlídek se vydalo určeným směrem. Na Husově náměstí policisté spatřili muže, který vrávoral a mával kolem sebe pistolí. Jeden z nich ho vyzval, aby zbraň odhodil.

Ozbrojenec se dal na útěk. V ulici U Tržiště se schoval za kabinu nákladního auta a mířil na policisty. Ti ho opět vyzvali, aby odhodil zbraň. "Ale opět marně," dodal Kovář.

Policisté se pak opatrně přiblížili k jeho úkrytu. Kryli se za zaparkovanými auty. Ozbrojenec se totiž nehodlal vzdát a stále na ně mířil.

"Ještě několikrát zopakovali výzvu k odhození zbraně s tím, že v případě neuposlechnutí budou nuceni použít své služební pistole. Po opakovaných výzvách nakonec muž odhodil zbraň asi metr před sebe a vystoupil z úkrytu," sdělil mluvčí.

Policisté zjistili, že ozbrojencem byl 51letý muž z Plzně. Orientační dechová zkouška odhalila 1,87 promile alkoholu. Zbraň, kterou policisté na místě zajistili, měl muž legálně. Na místě incidentu našli osm nábojů.

Policie ozbrojence stíhá za násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a útok na veřejného činitele.

"Dík patří i svědkovi, který na ozbrojeného muže policii upozornil, a tím zabránil zcela nepředvídaným následkům," uzavřel policejní mluvčí.


Video