Opilí cyklisté nezvládli svá kola

Zlínští policisté musejí o prázdninách řešit stále více nehod cyklistů, kteří jezdí opilí. Mnozí si sice myslí, že se nic zas tak hrozného nestalo, ale i za jízdu na kole v opilosti nohouz dostat pokutu. "Jsou to totiž řidiči a i pro ně platí běžná pravidla na silnicích," podotkl mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. Navíc i opilý cyklista může zavinit vážnou dopravní nehodu.

Krajnice mu byla malá
V průmyslové části Napajedel na Zlínsku spadl v neděli večer před jedenáctou hodinou z kola padesátiletý muž ze Zlína. Na frekventované silnici od Napajedel směrem na Otrokovic najel za pravý kraj do prohlubně v travnatém pásu, na který upadnul.

Při nehodě si těžce zranil rameno levé ruky, který si bude léčit asi šest až osm týdnů. Dechová zkouška detekční trubičkou potvrdila, že muž je opilý. Lékaři, kteří jej odvezli na ošetření do nemocnice ve Zlíně, mu zaroveň vzali krev, aby zjistili kolik alkoholu cyklista vypil.

Spadl na chodník
Druhý případ ve stejný den zaznamenali policisté ve Fryštáku u Zlína. V tomto případě čtyřiapadesátiletý muž ve vesnici nezvládl řízení a kvůli vlastní nepozornosti na zcela rovné silnici havaroval.

Spadl na chodník u pravého okraje vozovky. Cyklistu odvezla sanitka do nemocnice s otřesem mozku, poraněným hrudníkem a odřeninami na pravém loktě a pravém koleni. Léčit se bude nejméně čtyři týdny.

Dechová zkouška zda cyklista není pod vlivem alkoholu byla znovu pozitivní.

Nehody opilců jsou vážné
Rčení, že opilí mají štěstí jednoznačně vyvracejí policejní statistiky, které sledují nehody cyklistů pod vlivem alkoholu. Následky jejich havárií bývají mnohem vážnější a někdy končí i tragicky.

"Z dvaceti šesti letošních nehod opilců na kolech vyvázli pouze dva bez zranění. Devatenáct jich bylo zraněno lehce, čtyři těžce a jeden zemřel. Nejhorším měsícem byl z tohoto pohledu červenec, kdy jsme zaznamenali osm podnapilých cyklistů, což je více než třetina z celkového počtu," vypočetl mluvčí Ivo Mitáček.

Kromě toho, že si opilý cyklista zpravidla ublíží, musí počítat také s pokutou. Je totiž účastníkem silničního provozu, a proto na něj platí stejně přísná kritéria jako na řidiče auta.

"Většinou je nemine peněžitý postih. Všechny případy postupujeme přestupkové komisi referátu dopravy okresního úřadu, který o nich rozhodne," podotkl Mitáček.

Od začátku roku se ve zlínském okrese stalo 98 dopravních nehod cyklistů.

 

,

Video