Odvolání potvrdilo trest za vraždu důchodce

  • 5
Odvolací soud potvrdil výjimečný trest pro narkomana za brutální vraždu důchodce. Vrchní soud poslal 20letého Jaroslava Vidmana na 16,5 roku do vězení. Kvůli pár stovkám na drogu bodal nožem a dusil polštářem 76letého muže. Přes hlavu mu ještě přetáhl igelitový sáček, který utáhl drátem.

Pražský vrchní soud tak souhlasil s listopadovým verdiktem plzeňského krajského soudu. Obžalovaný se podle ČTK k vraždě doznal, odmítl však obvinění, že starého muže zabil kvůli penězům. 

Mladík vraždil kvůli chuti na pervitin
Vidman se k vraždě Zdeňka Matyse přiznal i krajskému soudu, kde svého činu i  litoval.

"Naprosté amorální chování a neúcta k lidskému životu. Usmrtil člověka jen pro to, aby uspokojil své potřeby," konstatoval v listopadu předseda plzeňského senátu Jan Špeta.

Vidman, který ve svých 12 letech začal čicháním toluenu a později přešel na tvrdé drogy, přišel do důchodcova bytu v Chodově u Sokolova 6. dubna před 22. hodinou.

Protože byl Matys jeho známý, hledal u něj zdrogovaný mladík útočiště. U soudu totiž přiznal, že byl ten večer pod vlivem pervitinu a marihuany. Důchodce mu nabídl nocleh a uvařil mu jídlo.

"Už v minulosti sebral důchodci pět tisíc korun," upozornil soudce.

V noci se však mladík vzbudil a začal krást. Soudu řekl, že měl halucinace a potřeboval peníze na drogy. Z Matysových kalhot se proto snažil vytáhnout obálku s penězi. Ten se ale vzbudil a začal křičet.

Vidman si zaběhl do kuchyně pro nůž a zasadil penzistovi patnáct ran do krku a obličeje. Přes hlavu mu pak přetáhl igelitový pytlík, který drátem utáhl kolem krku.

"V tu chvíli už byl muž mrtvý, ale útočník chtěl mít jistotu," komentoval Vidmanovo počínání Špeta.

Obličej mu proto ještě přikryl polštářem. Z domu pak vyběhl s obálkou s 250 korunami a dalších 125 v drobných, které v bytě posbíral. Za peníze si koupil dávku pervitinu.

Podle soudních znalců se důchodce udusil krví vdechnutou z probodnutého jazyka. Když ho pak mladík dusil polštářem a igelitem, byl už mrtvý.

Vidmanovi za vraždu hrozilo až 25 let vězení. Jedinou polehčující okolností pro něj bylo, že se přiznal a pomáhal při vyšetřování. Soud k tomu přihlédl a uložil mu trest při spodní hranici sazby.

Narkoman se za brutální vraždu důchodce dočkal u Krajského soudu v Plzni výjimečného trestu. Senát udělil 20letému Jaroslavu Vidmanovi 16,5 roku vězení. (20. listopadu 2003)

,

Video