Milada Horáková a její prokurátorka Ludmila Polednová

Milada Horáková a její prokurátorka Ludmila Polednová | foto: ČTK / LN

Odvolací soud rozhodl o prokurátorce z procesu s Horákovou, neřekl ale jak

  • 4
Vrchní soud v Praze projednal v neveřejném řízení odvolání bývalé prokurátorky Ludmilou Brožové-Polednové. Nezveřejnil ale, k jakému dospěl verdiktu. Městský soud šestaosmdesátiletou ženu počátkem listopadu poslal na osm let do vězení za účast na justiční vraždě Milady Horákové.

Vzhledem k tomu, že bylo líčení neveřejné, lze předpokládat, že soud vrátil případ zpět k novému projednání. Obvykle tím takto projednávané případy končí.

Listopadový verdikt městského soudu v Brně byl překvapivý. Nejen proto, že rozhodl o vině bývalé prokurátorky, ale především tím, že jí udělil vyšší nepodmíněný trest, než žádal žalobce.

"Jsem si vědom, že rozsudek je vzhledem k věku a zdravotnímu stavu obžalované nevykonatelný," uvedl tehdy soudce Petr Braun. Byl si jistý, že si Brožová-Polednová neodsedí ani den, rozsudek přesto považoval za důležitý. Přináší totiž podle něho morální odsouzení zločinu komunismu. - více zde

Bývalá prokurátorka se proti verdiktu vzápětí odvolala. Tvrdí, že o zmanipulování procesu nevěděla a byla přesvědčena, že se Horáková provinila proti tehdy platným zákonům. - více zde

,

Video