Roman Vaškůj u Krajského soudu v Brně (29.7.2008)

Roman Vaškůj u Krajského soudu v Brně (29.7.2008) | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Odvolací soud potvrdil 7,5 roku vězení pro Čunkova příznivce Vaškůje

  • 6
Vrchní soud v Olomouci potvrdil zlínskému podnikateli Romanu Vaškůjovi trest za daňové úniky při obchodování s palivy. Podle pravomocného rozsudku tak půjde muž, spjatý s předsedou lidovců Čunkem, na 7,5 roku do vězení. Musí zaplatit dvoumilionovou pokutu a navíc mu soud uložil i pětiletý zákaz činnosti.

Vaškůj měl stát připravit o půl miliardy korun. Od počátku vinu popírá. U prvního líčení prohlásil, že si pro dovoz paliv vzal komisionáře - firmu Hora, z níž se později stala společnost Horex.

"Ta dostávala veškeré peníze k tomu, aby závazky ke státu řádně odvedla. To, že se tak nestalo, není můj problém. Nemohu za to," uvedl zlínský podnikatel. Brněnský soud ho přesto loni v červenci uznal vinným. - čtěte Soud poslal Čunkova příznivce Vaškůje na 7,5 roku za mříže

Vaškůj také figuroval v případu pokusu o uplácení Marcely Urbanové, která byla klíčovou svědkyní v uzavřené úplatkářské aféře vicepremiéra Jiřího Čunka.

Podle státního zástupce měl Urbanové nabídnout čtvrt milionu korun a další výhody za to, že změní svoji výpověď ve prospěch Jiřího Čunka. - čtěte Vaškůj měl soudu vysvětlovat, jak to bylo s úplatkem Urbanové, ale mlčel

,

Video