Němce přiotrávila cola s toluenem

  • 10
Hazlov, Marktredwitz - V coca-cole z hazlovského vitnamského tržiště, kterou se první březnovou sobotu přiotrávil pětadvacetiletý Němec z bavorského Marktredwitzu, byla obsažena jedovatá organická rozpouštědla. Vyplývá to z laboratorních rozborů německých a českých expertů.

"V nápoji byla zjištěna malá koncentrace toluenu a ethylbenzolu," informoval mluvčí policejního ředitelství v bavorském Hofu Klaus Bernhardt.

"V coca-cole z Hazlova jsme našli určité organické látky, které ale nebudeme s ohledem na podezření z trestného činu ublížení na zdraví zatím specifikovat," potvrdil hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Němec musel být po požití limonády s vnitřními zraněními ošetřen v nemocnici. Čtyřiatřicetiletý trhovec, od kterého před časem Němec balík se šesti plastovými lahvemi coca-coly levně koupil, se prokázal dodacími listy od českého výrobce nápoje, na nich však chybí data výroby.

Nevratná plastová láhev, ve které byla zjištěna přítomnost toxických ředidel, je označena prošlým datem spotřeby 12. 12. 2002.

"Nápoj mohl být kontaminován například špatným skladováním," upozornil Vít.

"Už po ochutnání velmi malého množství pocítil muž prudké bolesti v břiše," oznámilo policejní ředitelství v bavorském Hofu na začátku vyšetřování, když požádalo o spolupráci české kolegy.

Policie všechny zbylé lahve s coca-colou v tržnici u hazlovské benzinové stanice zajistila a předala k dalšímu zkoumání.

Podle hygieniků je obecně úroveň hygieny ve vietnamských tržnicích v pohraničí děsivá.

"Když se například u stánků s občerstvením a potravinami dožadujeme dodržování předpisů, trhovci dělají, že nerozumějí, nebo se před námi schovávají," uvedla Jaroslava Hrabáková, vedoucí chebského pracoviště hygieniků.

,

Video