Soud s gangem kuplířů v Dubí na Teplicku začal za mimořádných bezpečnostních opatření v Teplicích. (20. července 2005) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Nebudu utíkat, říká šéf gangu kuplířů

  • 16
Většina z devíti členů nebezpečného kuplířského gangu již opustila ČR. Na svobodu se kvůli chybě teplického soudu dostali minulý týden. Podle informací, které MF DNES získala od jejich obhájců, se v Česku zdržují již jen údajný šéf skupiny Ukrajinec Sergej Onyskiv a Bělorus Aleh Tvirko.

"Můj klient je v současné době v Moskvě. Zatím ale prohlašuje, že má zájem s českými úřady spolupracovat," uvedla advokátka jednoho z obžalovaných, který je již za hranicemi, Helena Tukinská. Podobně se zachovali i ostatní.

Osm mužů a jedna žena, kteří minulý čtvrtek opustili vazební věznici, pochází z Balkánu a ze zemí bývalého SSSR. Z Česka vlastně odjet musí, protože po propuštění z vazby dostali od cizinecké policie povolení k pobytu jen na jedenáct dní. Avšak obviněný Bělorus Tvirko se do své země vrátit nechce, a proto si nyní vyřizuje vízum.

Ukrajinec Onyskiv má v Česku povolený trvalý pobyt. I on se však chystá do své vlasti. "Chtěl bych odcestovat jen na kratší čas, abych navštívil své příbuzné. Nemám žádný zájem utíkat před procesem z Česka. Jsem nevinný. Aby nebyly pochybnosti, oznámím soudu adresu, kde budu, můj telefon a datum, kdy se vrátím," vzkázal Onyskiv MF DNES přes svého obhájce.

Podle obžaloby byl Onyskiv hlavou gangu, který několik let dovážel z Běloruska dívky do nočních podniků v Dubí. Ty, které odmítaly spolupracovat, k tomu členové gangu donutili hrubým násilím. Pro dívky používali výraz feny a obchodovali s nimi jako s obyčejným zbožím. Místem, kde obchod s bílým masem probíhal nejčastěji, byl údajně Onyskivův noční klub Miami v Dubí.

Onyskiv, který žije se svou českou přítelkyní a jejich čtyřletým synem v Teplicích, tvrdí, že o prostituci a kuplířství ve svém podniku nic nevěděl. Je silně věřící a pravidelně navštěvuje bohoslužby pravoslavné církve. Loni měl být jako čestný občan dokonce přijat do pravoslavného rytířského řádu. "Peníze z prostituce bych si nikdy nevzal," tvrdí.

Gang policie pozavírala loni v květnu. Z vazby se dostal zřejmě kvůli procesním chybám teplického soudce Jindřicha Pojkara. O případ se už zajímá i ministr spravedlnosti Pavel Němec. "Do pondělí chci mít všechny podklady a podle nich se rozhodnu, jestli podám návrh na kárné řízení," uvedl ve čtvrtek.


Video