Nafta z letiště znečistila spodní vody

  • 1
Čáslav - Téměř sedm tisíc litrů motorové nafty uniklo z podzemní nádrže do půdy u vojenského letiště v Čáslavi na Kutnohorsku. Z nádrže vytékala prasklinou. Odborníci zjistili, že nafta se dostala ke spodní vodě. Lidé v okolí letiště se ale nemusí bát znečištění vody ve studních. Netěsnost odhalili vojáci při pravidelné kontrole. Nyní musí nádrž ze země vybagrovat a opravit.

„Obyvatelé v nedalekých Chotusicích zcela určitě nejsou ohroženi. Navíc jsou připojení na vodovod a ze studní berou jen vodu užitkovou,“ řekl mluvčí čáslavské základny taktického letectva Michal Prejzek.

„Nádrž byla čtyřicet let stará. Vyloučili jsme, že by havárii zavinila chyba někoho z letiště,“ upřesnil. Nádrž se podařilo ze země vyzvednout a pracovníci specializované kladenské firmy Dekonta odváželi znečištěnou zeminu k asanaci do Heřmanova Městce na Pardubicku.

Únik nafty zjistili vojáci při pravidelné kontrole. Nádrž okamžitě odčerpali a přes noc odvětrali. Vedení základny o havárii okamžitě informovalo obec, policii, hygieniky, okresní úřad i Povodí Labe.

Únik nafty na letecké základně vyšetřuje i královéhradecký oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí. "Inspektoři dělají detailní rozbory a průzkumy. Na příští týden je naplánováno jednání o výsledcích se všemi zúčastněnými," informovala mluvčí inspekce Eva Rolečková.

I Rolečková potvrdila, že podle předběžných odhadů nehrozí znečištění mimo areál, kde nafta vytekla.

,

Video