Na toaletě jednoho z vagonu našli zaměstnanci drah týraného vystresovaného psa. Ilustrační foto

Na toaletě jednoho z vagonu našli zaměstnanci drah týraného vystresovaného psa. Ilustrační foto | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Nádražáci našli ve vlaku svázaného irského setra v pytli na odpadky

  • 31
Otřesný případ týrání zvířete vyšetřují strážníci v Hradci Králové. Zaměstnanci Českých drah při úklidu vagonů našli v pytli na odpadky na záchodku jednoho z vozů svázaného psa. Ke zvířeti okamžitě přivolali psovody městské policie a zvíře na místě vyšetřil veterinární lékař.

Podle tiskové mluvčí hradeckých strážníků Evy Čížkové byl irský setr v pytli na odpadky a navíc měl svázané tlapy a tlamu, zřejmě aby se nemohl dostat z pytle ven.

Přivolaný veterinář Václav Bartoš uvedl, že zvíře již delší čas nedostávalo nažrat, nebo jen velmi nedostatečně: "Pes byl ve velmi zuboženém stavu, na první pohled byl podvyživený. Navíc byl vystrašený ze stresujícího zážitku.

Veterinární lékař dodal, že pes je v současné době v městském psím útulku a jeho stav se pomalu zlepšuje. "Zpočátku měl problémy s přijímáním potravy a trpěl zažívacími obtížemi. Bylo zřejmé, že pro jeho organismus je přísun jídla nezvyklý," řekl Bartoš.

Podle pracovnice útulku dostává setr malé dávky jídla pětkrát denně a také speciální léčiva a v současné době je i přes svůj enormně vyhublý zjev zřejmě z nejhoršího venku. I když se u něj neobjeví žádné další zdravotní problémy, může prý trvat i několik měsíců, než se pes dostane opět do formy.

Podle Evy Čížkové není tento obzvlášť brutální případ ojedinělý. Majitelé psů často volí podobné prostředky, jak se obtížných zvířat zbavit a ušetřit poplatky, které by museli vydat při předání psa do útulku.

"Lidé psa nechají na ulici, vyhodí ho z auta, nedávno například někdo uvázal psa u lavičky v městském parku na hodně krátký úvazek, aby ho nemohl překousat, a nechal ho tam," řekla mluvčí.

Podezření na týrání zvířat vyšetřovali koncem srpna také strážníci v České Skalici. Majitel tam držel pětadvacet psů tří různých ras v nevyhovujících podmínkách v bývalé drůbežárně.

Podle lékařky královéhradecké krajské veterinární správy Zuzany Kolomazníkové byl zdravotní stav zavřených psů dobrý. Podmínky však naprosto neodpovídaly chovu.

"Psi byli majiteli odebráni, podmínkou pro jejich vrácení je naprostá změna podmínek, v nichž by psi byli drženi. Původní prostor byl stísněný a byly tam otřesné hygienické podmínky. Zvířata neměla žádný výběh," uvedla Kolomazníková.


Video