Mužům hrozí až výjimečný trest

Libodřice - Pouze televizor za pět tisíc korun a odšťavňovač za tisíc korun se podle obžaloby staly loni 3. srpna v Libodřicích kořistí dvou nezaměstnaných, už dříve trestaných mužů z Kolínska. Muži společně vnikli do odlehlejšího domku osamělého důchodce. Věci odnesli poté, co starého muže utloukli železnou tyčí a dřevěným klackem ranami převážně do hlavy.

Překvapili ho v době, kdy už zřejmě spal. Peníze v domku žádné nenašli.

Oba muži obžalovaní z vraždy a porušování domovní svobody ve čtvrtek předstoupili před senát středočeského krajského soudu.

„Rozumím tomu, co je mi kladeno za vinu, ale odmítám dál vypovídat, protože jsem nevinný a mám trému,“ řekl starší, šestatřicetiletý muž. Tím jeho výslech skončil a před senát předstoupil druhý, o tři roky mladší společník. Ten připustil, že tehdy večer oba po dohodě zajeli autem k domku důchodce s tím, že ho okradou o peníze nebo nějaké cenné věci.

Do zamčeného domku se dostali oknem, na němž byla jen síť proti hmyzu. „Já jsem šel v domku do sklepa, nic jsem tam nenašel, pak jsem slyšel nějaký křik a utekl jsem,“ řekl soudu mladší z mužů. Dodal, že jeho společník pak za ním ven přinesl televizor a odšťavňovač. Svoji účast na zabití starého muže popřel, na druhé straně však připustil, že se krátce po činu zbavil oblečení, které tehdy měl na sobě.

Jeho komplic s takto vylíčenou událostí nesouhlasil. „Vím dobře, že jsi ho umlátil ty, tak proč mne do toho taháš,“ řekl, když ho soud vyzval, aby se k výpovědi dlouholetého kamaráda a vzdáleného příbuzného vyjádřil.

Státní zástupce zastává názor, že na ubití důchodce se podíleli společně, což dokumentuje mimo jiné nalezenými vražednými nástroji, porovnáním pachových stop a zjištěním, že se oba po činu zbavili oblečení, které tehdy měli na sobě.

Soudní proces by měl po výslechu několika svědků a znalců skončit v pondělí. Obžalovaným mužům, pokud soud shledá jejich vinu, hrozí až výjimečný trest vězení.


Video