Podle správcové dalovického hřbitova Aleny Scheerbaumové nechá obec vyrobit repliku plastiky. | foto: OÚ Dalovice

Muž v Dalovicích ukradl bronzovou desku z hrobky zakladatelů obce

  • 7
Karlovarští policisté podezřívají sedmadvacetiletého muže z krádeže bronzové plastiky ze hřbitova v Dalovicích. Kovovou desku s církevními motivy ukradl z hrobky zakladatelů obce - šlechtického rodu Riedl von Riedenstein. Plastiku rozřezal a prodal do sběru za zlomek její hodnoty.

Ukradená bronzová deska zobrazující Marii sklánějící se nad ležícím Kristem byla součástí hrobu, kde je pochovaný i baron Friedrich Riedl von Riedenstein, který v roce 1871 koupil dalovické panství.

"Muž je podezřelý, že desku rozřezal a odnesl do sběrny. Tam ji od něho vykoupili za 2 400 korun," upřesnil karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Přestože policisté zloděje vypátrali, odcizenou desku se jim už zachránit nepodařilo. Obecnímu úřadu v Dalovicích tak vznikla škoda přibližně 30 tisíc korun. Pachateli za krádež hrozí až dva roky ve vězení.

Podle správcové dalovického hřbitova Aleny Scheerbaumové nechá obec vyrobit repliku plastiky. "Už hledáme řemeslníka, kterému bychom zakázku zadali," uvedla Scheerbaumová.


Video