Násilí ve Hvězdě na Kladensku

Násilí ve Hvězdě na Kladensku - Policie hlídá dům ve Hvězdě na Kladensku, kde násilník pobodal tři lidi. (8. března 2005) | foto: Radek Cihla, MF DNES

Muž, který chtěl vyvraždit rodinu, půjde k soudu

Z jedné vraždy a pokusu o další tři je obviněný Jaromír Hero, který v obci Hvězda na Kladensku napadl a pobodal čtyři své příbuzné. "Případ byl s návrhem na obžalobu předán státnímu zastupitelství," potvrdil ve středu mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Hero letos v březnu pobodal sedmašedesátiletou matku, osmatřicetiletou sestru a její dva syny - devatenáctiletého a dvouletého.

Herova sestra utrpěla bodné rány v obličeji. Čepel nože jí pronikla do mozku a za dva dny zemřela.

Obviněný se podle svého obhájce tento týden seznámil s vyšetřovacím spisem.

"Vznesl jsem při tom návrh na vypracování oponentního znaleckého posudku ohledně duševního stavu mého klienta, ale byl zamítnut," dodal Herův obhájce Jaroslav Ortman.

Chtěl, aby noví znalci prověřili závěry psychologa a psychiatrů, podle kterých byl obviněný v době činu příčetný. Hero se totiž hájí tvrzením, že místo svých blízkých viděl satany, do kterých bodal.

Podle znalců, kteří jeho duševní stav na žádost policie zkoumali, však halucinace předstíral.

Jaromír Hero stanul před Krajským soudem v Praze už na počátku července. Soud se ale zabýval jen jeho stížností proti umístění do vazby a zamítl ji. Obviněný muž ale byl už v minulosti několikrát stíhán a souzen například za znásilnění malé dcery.

Za tento čin mu byla uložena ambulantní sexuologická léčba. Po březnových událostech začali odborníci diskutovat o důvodech zrušení tohoto léčení v roce 2002. - více zde


Video