Patnáctiletý chlapec přišel o prsty při nečekané explozi třaskaviny. Ilustrační foto

Patnáctiletý chlapec přišel o prsty při nečekané explozi třaskaviny. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mladík přišel o prsty kvůli vlastnoručně vyrobené trhavině

  • 21
Patnáctiletý chlapec z Velkých Hoštic na Opavsku přišel v neděli v podvečer o tři prsty při nečekané explozi třaskaviny, kterou si sám vyrobil. Návod na výrobu této trhaviny našel chlapec na internetu. Policisté našli v chlapcově pokoji v podkroví rodinného domu celý "arzenál" nebezpečných látek.

Chlapec manipuloval s výbušninou, jejíž složení zatím není známo, v neděli v půl šesté večer v podkroví domu na ulici U Hřiště ve Velkých Hošticích. Exploze mladíkovi utrhla horní články tří prstů na levé ruce a poranila mu oči. Mladíka dopravili přivolaní záchranáři letecké záchranné služby na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Policisté a přivolaní pyrotechnici z Olomouce pak zjistili, že v pokoji chlapce se vyskytuje množství nestabilních třaskavých látek, například třaskavá rtuť, acetonperoxid, jododusík, HMTD a další látky.

Pyrotechnik nakonec rozhodl, že nalezené třaskavé látky zničí. Vyhloubil u hřiště jámu a zajištěné látky pak zničil třemi výbuchy mezi půl jedenáctou večer a půlnocí. V době řízených výbuchů uzavřeli policisté celou ulici.

Kde malý chemik přišel k třaskavinám?
Policisté byli na místě i včera. "Zkoumáme, zda nebyl spáchán nějaký trestný čin. Dále zjišťujeme, jak mladík k třaskavým látkám přišel, zda mu v jeho činnosti nepomáhala i jiná osoba a podobně," sdělil včera mluvčí opavské policie René Černohorský.

Policisté důrazně varují před domáckou výrobou podobných výbušnin, a to především rodiče dětí. "Nejde jen o výbušniny, ale i různé chemikálie se zaručenými návody na výrobu," říká mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Dodává, že po internetu dnes běhá spousta návodů na výrobu různých nebezpečných výbušnin, třaskavin a chemikálií.

"Pokud si lidé chtějí pořídit nějakou výbušninu, ať si ji raději koupí, než by ji riskantně vyráběli. Děti by neměly zkoušet žádné ‚zaručené rady‘ z internetu a výrobní postupy kamarádů na výbušniny," říká Soňa Štětínská.

Mluvčí severomoravské policie uvedla, že je těžké říci, zda se autoři návodů na výrobu výbušnin dopouštějí nějakých trestných činů. "Záleží, jak návody formulují, v jaké souvislosti je na internet dávají, jestli k něčemu navádí. Každopádně by si tito lidé měli uvědomit, že po internetu brouzdají i děti," říká mluvčí.

Policisté však nezaznamenávají nijak velký nárůst podobných případů. "Lidská vynalézavost byla i před internetem. Vždy se našel někdo, kdo si podle zaručeného návodu vyrobil nějakou nebezpečnou látku," řekla Soňa Štětínská.


Video