Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vnuk Miloše Kopeckého zbil opilce. Šlo o nutnou obranu, rozhodl soud

  19:55
Třicetiletý Martin Vencour, jehož dědeček Miloš Kopecký patřil k nejoblíbenějším československým hercům, má pestrou kriminální minulost - kradl, dopustil se výtržnictví nebo opakovaně řídil přes zákaz. V pořadí šesté obžaloby ho soud nyní zprostil. Vencour zbil opilého dělníka, podle soudkyně mohl jednat v sebeobraně.

Incident se odehrál v dubnu 2017 na staveništi v Praze 1. Stavbyvedoucí Jaroslav Novák zjistil, že ukrajinský dělník Alexander S. přišel do práce opilý, tak ho ze stavby vykázal. Dělník však okamžitě neposlechl. Šel sice do šatny, ale odchod z pracoviště mu trval déle, než se jeho nadřízenému líbilo. 

Novák proto požádal Martina Vencoura, který na stavbu dorazil, aby opilce vyvedl. Co přesně se pak mezi Ukrajincem a Vencourem odehrálo, vědí jen oni dva. Žádný svědek u toho nebyl. Alexander S. skončil zakrvácený s rozbitým obličejem, konkrétně se zlomenou pravou očnicí a přeraženou zubní keramickou náhradou. Do nemocnice ho odvezla sanitka.

Vencour tvrdí, že se proti němu opilý dělník rozpřáhl s cihlou v ruce, tak se bránil a praštil muže pěstí do obličeje. Ukrajinec pak měl cihlou máchnout znovu, proto ho Vencour, který nijak zraněn nebyl, udeřil do hlavy podruhé. „Nechtěl jsem mu ublížit, ale šel na mě s cihlou,“ uvedl obžalovaný.

Zraněný dělník odmítá, že s útokem začal. S Vencourem se hádal, firma mu prý dlužila peníze za odpracované hodiny. Pak ho měl mladý muž bez důvodu opakovaně praštit. Až když se Alexander S. zvedl ze země a měl na hlavě krev, sebral dlažební kostku, kterou o několik minut později hodil stavbyvedoucímu na auto. Vozidlu rozbil přední sklo.

Ukrajinec přiznal, že přišel na stavbu opilý. Večer předtím se prý od dcery dozvěděl, že je vážně nemocná. Špatnou zprávu zapil alkoholem a do rána nestačil vystřízlivět.

Nutná obrana

§ 29

(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Obžalovaného Vencoura před soudem hájil stavbyvedoucí Novák, podle kterého se opilý dělník choval agresivně a šel z něj strach. To Alexander S. popírá.

Ve finále se na Vencourovu stranu přiklonila i soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. V jednání obžalovaného spatřuje možnou nutnou obranu a proto ho za ublížení na zdraví odmítla potrestat.

„Mám za to, že nebylo prokázáno, že by pan obžalovaný zaútočil bezdůvodně na pana poškozeného. Naopak jsou minimálně pochybnosti v tom směru, zda poškozený již v době toho útoku držel v ruce cihlu, která měla mít rozměr 15 krát 15 centimetrů, a rozmachoval se s ní. Pokud taková varianta existuje, nelze vyloučit, že obžalovaný jednal v nutné obraně, aby odvrátil přímo hrozící útok. Soud proto postupoval ve smyslu zásady ‚in dubio pro reo‘ (v pochybnostech ve prospěch obviněného) a obžalovaného obžaloby zprostil,“ zdůvodnila Hájková.

Rváč a zloděj

Trestná činnost Martina Vencoura

  • 7. 7. 2005 bezdůvodně napadl a zranil R. V., v dubnu 2006 byl potrestán tříměsíční podmínkou s odkladem na jeden rok.
  • 11. 9. 2008 ukradl zboží za 5 846 korun. V září 2008 byl odsouzen k osmi měsícům vězení podmíněně odloženým na dobu dvou let. Trest byl později přeměněn a Vencour ho ve věznici vykonal.
  • 25. 3. 2010 řídil přes zákaz osobní vozidlo, v květnu 2010 dostal šestiměsíční podmínku s odkladem na zkušební dobu 18 měsíců.
  • 16. 7. 2016 ukradl se svým známým z obchodu v Českých Budějovicích zboží za 17 830 korun. Se stejným mužem odcizil 12. 8. 2016 v Týně nad Vltavou zboží v hodnotě 28 190 korun. Za obě krádeže a opětovné řízení přes zákaz byl v květnu 2017 odsouzen k deseti měsícům vězení s podmíněným odkladem na dva roky a k osmnáctiměsíčnímu zákazu řízení.
  • 12. 7. 2017 řídil v Praze 10 vozidlo přes zákaz. Soud mu v listopadu 2017 uložil 300 hodin obecně prospěšných prací.

zdroj: rozsudky

Vnuk herce Miloše Kopeckého si rozsudek poslechnout nepřišel. Účastnil se pouze začátku hlavního líčení v červenci. Tehdy mu byla přítomnost kamery iDNES.tv viditelně nepříjemná.

Před soudy není Vencour žádným nováčkem. První konflikt se zákonem měl už jako sedmnáctiletý. V červenci 2005 v Praze 3 podle rozsudku obtěžoval dívku. Ta se bránila a přitom vyrazila agresorovi cigaretu z ruky. Vencour jí začal sprostě nadávat a strkat do ní. Dívky se zastal její kamarád, kterého pak Vencour se svým známým zbil. U soudu dostal za výtržnictví tříměsíční podmínku.

V září 2008 nakráčel dvacetiletý mladík do supermarketu ve Vinohradské ulici v Praze. Naskládal si do krabice čtyři desítky zubních past, dvacet balení pistáciových oříšků a tři šišky salámu. Pak chtěl zmizet bez zaplacení přes vstupní turniket.

Zloděje si všiml pracovník ostrahy a na útěku ho chytil. Za krádež zboží v hodnotě přes pět tisíc korun byl Vencour odsouzen ve zkráceném řízení k osmi měsícům vězení, které mu soudce podmíněně odložil na zkušební dobu v délce dvou let.

Mladík se neosvědčil. V březnu 2010, půl roku před koncem podmínky, ho v autě zastavila policejní hlídka a zjistila, že řídí vozidlo, i když mu to úředníci z magistrátu na rok zakázali. Vencour za to dostal šest měsíců podmíněně.

Zároveň však putoval za mříže. Předchozí soud mu kvůli čerstvému prohřešku přeměnil původní výchovnou podmínku na osmiměsíční pobyt ve vězeňské cele.

Tisíce ukradených čokolád

Další záznam v trestním rejstříku má muž kvůli krádežím z července a srpna 2016. Vencour nejprve dopravil (řídil mimochodem opět přes zákaz) svého kamaráda Jaroslava Kocába do obchodního centra v Českých Budějovicích. Kocáb pak ze supermarketu vyvezl v nákupním vozíku bez zaplacení celkem 442 kusů různých druhů čokolád a dvě balení toaletního papíru. 

V rozsudku je vyjmenováno zboží, které zloději ukradli

Šlo o zboží za téměř 18 tisíc korun. Mladíci naložili věci do auta Vencourovy matky a odjeli.

K druhé čokoládové krádeži se odhodlali v srpnu 2016 v Týně nad Vltavou. Kocáb tentokrát naložil do vozíku přes tři tisíce kusů čokolád a další drobné zboží za celkem 28 tisíc korun a opět dokázal opustit prodejnu, aniž by za věci v koši zaplatil. Vencour mu je pomohl naložit a i v tomto případě ho z místa činu odvezl.

Vnuk o dědovi

Vnuk Miloše Kopeckého Martin Vencour v pořadu Potomci slavných (rok 2003)

Martin Vencour promluvil krátce o svém dědečkovi Miloši Kopeckém v pořadu České televize „Potomci slavných“ z roku 2003. „Moc si ho nepamatuju. Vím, že jsem s Mildou hrával šachy. Nesměl jsem mu říkal dědo, tak jsem mu říkal jenom Mildo. Jediný, co jsem po Mildovi zdědil, byly kulatý záda a plochý nohy,“ řekl tvůrcům pořadu tehdy patnáctiletý Martin.

V květnu 2017 vyměřil soud Vencourovi deset měsíců podmíněně s dvouletou zkušební dobou a uložil mu zákaz řízení na 18 měsíců.

Osobní bankrot

V červenci téhož roku však policisté chytili mladého muže za volantem znovu. Za maření výkonu úředního rozhodnutí dostal recidivista 300 hodin obecně prospěšných prací.

Martin Vencour byl v minulosti dlouhodobě bez práce, přiznává také, že v mládí bral drogy. V současnosti se snaží živit jako stavební dělník, má malou dceru, na kterou musí platit výživné.

Osobní bankrot vyhlásil poté, co jeho dluhy dosáhly asi 700 tisíc korun. Zhruba polovinu částky činí dluh spojený s odtažením auta, které Vencour nechal stát na odtahovém parkovišti v Praze 730 dnů.

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...