Malé rybky zabil nadbytek kyslíku

  • 7
Lučina - Rybáři z Lučiny a okolí sbírají už třetí den desítky kilogramů ryb, které lekly v Žermanické přehradě u Havířova. Zatímco úhyn všech ryb v zatopeném lomu ve Veselé na Mladoboleslavsku má na svědomí náhlý nedostatek kyslíku ve vodě, ryby v nádrži naopak zabil právě jeho nadbytek. Podle odborníků rybky měřící kolem deseti centimetrů zabil kyslíkový šok.

"Uhynuly především drobné rybky do délky deseti centimetrů. Příčinou je nahromadění několika faktorů, ale odborníci z Povodí Odry to uzavřeli s tím, že ryby zabil kyslíkový šok," uvedl vedoucí oddělení komunální hygieny z Okresní hygienické stanice ve Frýdku-Místku Josef Teichman.

Pracuje v oboru už přes dvacet let, ale úhyn ryb na nadbytek kyslíku ve vodě ještě nezažil.

Na kvalitu vody ke koupání nemá úhyn malých rybek vliv. "Od pondělí bereme vzorky vody na rozbor. Nezjistili jsme, že by bylo nutné koupání omezit. Navštívili jsme kempy a zjistili, že většina lidí se stejně nekoupe, protože jim nepřeje počasí. Voda je ale teplá a nezávadná," ujistil Teichman.

Smrt ryb zavinilo teplo
Rybáři mrtvé rybky objevili v pondělí 5.srpna. Jen ojediněle jsou mezi nimi větší kusy. "Okamžitě jsme odebrali vzorky na několika místech nádrže kvůli jejich rozboru. Výsledky odhalily extrémně vysoké hodnoty nasycení kyslíkem, alkality a teploty vody," sdělila pracovnice Povodí Odry Šárka Smaržová.

Ryby zahubilo působení všech těchto nepříznivých faktorů. "Podle výsledků analýz lze jednoznačně vyloučit znečištění nádrže nějakou toxickou látkou," podotkla Smaržová.

Ve vodě extrémně vzrostlo kvůli vysokým teplotám v posledních měsících kyslíkové nasycení a alkalita vody a to až do hloubky pěti metrů. Výrazně se také rozmnožily zelené řasy, což je však v této době běžné.

Pracovníci Povodí Odry začali hned druhý den připouštět chladnější vodu z vodárenské nádrže Morávka. "Máme však omezené možnosti, a tak čekáme, že se situace zlepší až se změnou počasí," upozornila pracovnice povodí.

,

Video