Lupič z pošty toho má na svědomí víc

  • 15
Šestačtyřicetiletý muž, kterého policisté zadrželi ve středu po přepadení pošty ve Starých Bukách na Trutnovsku, má zřejmě na svědomí i další loupežná přepadení. Policejní rada ho obvinil z trestného činu loupeže, za který mu hrozí až desetileté vězení.

"Muž měl v březnu přepadnout pobočku pošty v Chotěvicích, v květnu poštovní úřad ve Vlčicích a 27. června se mu nepodařilo vyloupit směnárnu ve Vrchlabí. O dva dny později znovu přepadl poštu v Chotěvicích," uvedl mluvčí trutnovské policie Petr Kopecký.
 
Při loupežných přepadeních na Trutnovsku získal obviněný celkem 117 tisíc korun. Maskoval se slunečními brýlemi a čepicí. Při trestné činnosti nikoho nezranil.

"Při přepadení používal plynovou pistoli, ze které ve Starých Bukách vystřelil směrem k přepážce, aby zdůraznil svůj útok," řekl Kopecký.

Policie chytila lupiče chytila po jeho neúspěšném vystoupení na poště ve Starých Bukách. Zadržení předcházela dramatická honička. Při ní pachatel na útěku ohrožoval i policisty.

Lupič policistům neujel
V osm ráno přišel na poštu ve Starých Bukách u Trutnova neznámý muž. Úřednici za přepážkou pohrozil zbraní a přikázal jí, aby mu vydala peníze. "Vystřelil dokonce do vzduchu," řekl iDNES mluvčí trutnovské policie Petr Kopecký.

Když mu pošťačka odmítla peníze vydat, dal se na útěk. Úřednice pak ihned zavolala na linku 158.

Do honičky se zapojilo přes deset policistů a pět policejních vozů. K zatarasení silnice policisté použili i nákladní auto, které projíždělo kolem. Policejní hlídka po pachateli několikrát vystřelila.

"V Trutnově se ho snažila zastavit tříčlenná hlídka dopravní policie. Najel na ni, jeden policista uskočil na poslední chvíli. U restaurace Na Svobodě se mu postavilo do cesty policejní auto, které objel a pokračoval dál na Pilníkov," uvedl Kopecký.

Nejdramatičtější situace vznikla u železničního přejezdu ve Vlčicích. Policisté chtěli silnici zatarasit nákladním autem. "Řidič však nestačil vozidlo postavit napříč," uvedl Kopecký.

Policisté muže dopadli až v Pilníkově, kdy se jim podařilo ujíždějící vozidlo předjet a zastavit.

"V tom okamžiku ještě jeden z policistů vystřelil. Teprve tehdy se pachatele podařilo zadržet. Divokou jízdou ohrožoval i protijedoucí auta. K žádnému zranění naštěstí nedošlo," dodal Kopecký.

O pachateli nechtěl policejní mluvčí říct nic bližšího. "Věc je zatím v šetření," vysvětlil. Jedna z vyšetřovacích verzí od začátku byla, že zadržený muž má na svědomí více loupežných přepadení.

, , ,

Video