Lubina se možná bude před soudem zpovídat i z útoku v autobuse.

Lubina se možná bude před soudem zpovídat i z útoku v autobuse. | foto: Policie ČR

Lubina možná půjde k soudu i za útok v autobuse

David Lubina, který se přiznal k vraždě střihače TV Nova Michala Velíška, zřejmě stane před soudem i za jiný zločin. V červnu měl totiž v pražském autobuse č. 253 ohrožovat cestující plynovou pistolí. "Obžaloba dnes půjde k soudu," řekl v úterý státní zástupce pro Prahu 5 Julius Lachnitt.

Konflikt v autobuse se obešel bez obětí. Údajně opilého Lubinu lidé přemohli, odzbrojili a předali policii. Ta ho 9. června odvezla do psychiatrické léčebny v Bohnicích.

O pět dní později lékaři Lubinu předali zpět policii, která zahájila jeho stíhání. Recidivistu z Hostouně na Kladensku stíhali kriminalisté na svobodě. Čelí obvinění z výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Za to mu hrozí maximálně dvouleté vězení. Nelze proto vyloučit, že soud - v souvislosti s vraždou střihače - stíhání nakonec zastaví pro neúčelnost.

Lubina strávil ve vězení už 8,5 roku
V polovině září Lubina podle policie na Karlově náměstí v centru Prahy zastřelil 32letého střihače Michala Velíška. Před policií po činu prchal tři týdny. - vše o případu zde

V červnu ani v září přitom Lubina neměl v Praze co dělat. Soud mu totiž v roce 1996 na tři roky zakázal pobyt v metropoli. Zákaz však začal platit až poté, co byl Lubina v roce 2004 propuštěn z vězení.

Soudní zákaz tak porušil nejen v osudný zářijový den, ale i o tři měsíce dříve. Kvůli tomu je stíhán za maření výkonu úředního rozhodnutí. V minulosti si Lubina ve vězení odpykal 8,5 roku.

,

Video