Lichvářka dostala u soudu 2,5 roku

  • 7
Okresní soud v Novém Jičíně poslal 69letou Helenu Klinkovskou z Bílovce za lichvu a vydírání na dva a půl roku do vězení. Podle žaloby půjčovala lidem v nouzi peníze na úrok až padesát procent. Obžalovaná požádala o jednání v nepřítomnosti, sedí ve vězení za jiný případ lichvy.

Rozsudek dosud není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, Klinkovská se zatím vůbec nevyjádřila.
 
Žena půjčovala peníze na úrok dvacet až padesát procent chudým důchodcům, matkám v tísni a nezaměstnaným ze svého okolí. Soud řešil případy, které se staly od poloviny 90. let do roku 2003. 

"Svědkyni Lence Krejčí půjčovala měsíčně tisíc až deset tisíc korun a obvykle žádala do měsíce vrácení s úrokem asi třicet procent. Žena jí jen na úrocích zaplatila nejméně devadesát tisíc korun. Obžalovaná si přitom byla vědoma, že svědkyně je  nezaměstnaná a půjčuje si jen proto, že není schopna ze svých dávek uživit rodinu," uvedl předseda senátu Jiří Hanzelka

Původní obžaloba se vztahovala na jedenáct případů lichvy, které měly Klinkovské přinést zisk téměř tři čtvrtě milionu korun. Tři případy však soudce vypustil, protože chyběly důkazy.

Někteří svědci změnili u soudu výpověď a kvůli chybám policie nebylo možné použít výpovědi z přípravného řízení. Podle rozsudku Klinkovské zisk z lichvy přinesl necelého půl milionu.
 
Klinkovská pochází ze Slovenska, má devět dětí a je negramotná. Říká si Matka Tereza. Jakoukoliv vinu odmítá. Hájila se tím, že lidem půjčovala z touhy pomáhat. Důležitým důkazem proti ní byl sešit dluhů, který u ní v domě našli policisté při domovní prohlídce.

Nejzávažnějším bodem obžaloby, za který je nejpřísnější trestní sazba, bylo vydírání. "Svědkovi Josefu Šaškovi hrozila likvidací, když bude u soudu vypovídat proti ní," uvedl soudce.

Klinkovská byla už v minulosti odsouzená za úvěrový podvod. Dnešní trest je souhrnný, zahrnuje i loňské pravomocné odsouzení za vydírání a lichvu. Tehdy šlo ale jen o zlomek obvinění proti ní. Obhájce uvedl, že jde o komplot proti jeho klientce. "Vzniklo to na základě politické objednávky," tvrdí.


Video