Lékař přijel pozdě, pacient zemřel

  • 21
Královéhradečtí policisté šetří případ lékaře, který přijel k pacientovi s téměř půlhodinovým zpožděním. Čtyřiasedmdesátiletý muž z Nového Bydžova, kterému selhalo srdce, mezitím upadl do bezvědomí a po třech týdnech zemřel. Informovala o tom Česká televize.

Lékař Jiří Štětina, který byl na výjezdu a ošetřoval jinou pacientku, odmítl výzvu dispečinku, aby ihned odjel k vážně nemocnému muži.

Trestní oznámení podal na Štětinu královéhradecký krajský úřad, jehož znalecká komise postup lékaře zkoumala. Podle úřadu se mohl dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Postup při poskytování zdravotní péče byl nesprávný a přímo souvisel s újmou na zdraví nemocného, a to s následkem smrti," informoval televizi o závěrech komise její předseda Zdeněk Hajžman.

Štětina, který podle televize patří k nejzkušenějším lékařům záchranné služby, se k případu zatím odmítl vyjádřit. Hodlá tak učinit až po ukončení policejního vyšetřování.

Policie požádala o odborný posudek. Znalci z Nemocnice u svaté Anny v Brně mají podle televize odpovědět na otázku, zda smrt pacienta souvisí s tím, že se k němu lékař dostavil se zpožděním 21 minut.

"Čekáme na ústavní posudek z oboru zdravotnictví týkající se vyhodnocení postupu lékaře," řekla televizi mluvčí policie v Hradci Králové Anna Pešavová.

Případ se podle ČT odehrál 8. ledna. Lékař záchranné služby ošetřoval před půlnocí ženu se zánětem žaludku v Nechanicích. Dispečink mu volal, aby hned odjel do Nového Bydžova k pacientovi, který se dusil. Lékař to do vysílačky odmítl.

"Mám tady pacientku, která není dobrá, to znamená, musíte to řešit tak, jak to je. Nemůžu nechat pacientku a jet k nějaký bronchitidě. Za to já nemůžu. Až tady ten případ udělám, pojedu k dalšímu," řekl Štětina podle záznamu dispečinku.

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové Ladislava Žabky lékař postupoval špatně. "V tomto konkrétním případě se pacient opustí a pochopitelně se musí jet k případu, který to neodkladně vyžaduje," řekl České televizi.

,

Video