Cela, ve které se oběsil Otakar T.

Cela, ve které se oběsil Otakar T. | foto: Vězeňská služba ČR

Kvůli sebevraždě Otakara T. přijdou o post čtyři šéfové věznice a dozorce

  • 54
Po ministerské kontrole případu sebevraždy jediného obviněného ze smrti devítileté Aničky přijde o místo celkem pět zaměstnanců věznice. Tři byli přeřazeni na nižší funkce, další chce odejít. Na vlastní žádost odejde i dozorce, který Otakara T. měl hlídat.

"Od Vězeňské služby odchází jeden člen středního managementu a také dozorce, oba na vlastní žádost. Další tři zaměstnanci šli na nižší pozice," potvrdil iDNES.cz mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer.

O místo tak přišel nyní již bývalý ředitel věznice Radek Kurtiš, jeho první zástupce a vedoucí oddělení výkonu vazby.

Odchází rovněž dozorce, který měl tehdy službu a Otakara T. kontroloval o 21 minut později, než měl, neboť si vařil kávu. Obviněný muž se mezitím oběsil a o dva dny později v nemocnici zemřel.

S dozorcem bylo zahájeno trestní řízení. "Nebylo ale prokázáno, že spáchal trestný čin," řekl serveru Aktuálně.cz náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. 

Přesto však chce dozorce od Vězeňské služby odejít, o tom samém uvažuje i vedoucí oddělení prevence a stížností.

Vězeňská služba podle Káčera stále případ neuzavřela: "Po naší linii kontrola ještě není ukončena."

Podle Voláka se kromě personálních změn také vrátí nařízení, které mělo snížit rizika sebevražd vězňů. Tento pokyn byl těsně před oběšením Otakara T. zrušen, nyní šéf Vězeňské služby nařídil, aby opět platil.

Jedenačtyřicetiletý Otakar T. se 21. března pokusil o sebevraždu v pankrácké vazební věznici, kam ho o několik dní dříve poslal soud. Na následky zranění zemřel dva dny poté ve vojenské nemocnici. Ve vězení zanechal dopis osobní povahy, ve kterém se k vraždě ani znásilnění devítileté dívky nepřiznal.


Video