Král bankovních lupičů dostal sedm let

  • 3
Plzeň - Milan M. je nekorunovaným králem bankovních lupičů. Za dva roky vyloupil osm poboček bank a jednu poštu. Podobnou bilanci nemá v Čechách žádný jiný zločinec. Plzeňský krajský soud vystavil kutnohorskému podnikateli účet za jeho hříchy a poslal ho na sedm let do vězení. Muž kradl kvůli velkým dluhům.

Osmatřicetiletý muž vůbec nezapadá do obvyklé šablony zbojníků, kteří přepadávají banky, aby si mohli za uloupené peníze užívat života. Vedl dvojí život. Navenek byl spořádaným člověkem, majitelem pekárny, amatérským muzikantem, otcem tří dětí. Jeho druhá tvář měla podobu muže s pistolí. Ovšem žádný krvelačný gangster, ale lupič s jemným chováním, který nikdy nechtěl nikomu ublížit.

Proč se kutnohorský podnikatel vydal na dráhu zločinu? Podnikání, se kterým začal v roce 1996, bylo nad jeho schopnosti. Dlužil, kam se podíval. Neměl však odvahu přiznat sobě i rodině, že je na dně. Navíc půjčka 450 tisíc korun od kladenské firmy za lichvářský šestnáctiprocentní měsíční úrok byla ranou, která urychlila jeho podnikatelskou smrt.

„Potřeboval jsem peníze. Vyhrožovali mi, že když nezaplatím, vystěhují mě i rodinu z našeho domku. Nikomu jsem nechtěl ublížit,“ hájil se muž ve snaze vysvětlit, proč přepadl v osmi okresech osm bankovních poboček a jednu poštu.

Na dráhu zločinu se vydal v únoru 1999. Premiéru bankovního lupiče si odbyl v únoru 1999 na Pelhřimovsku v městečku se symbolickým názvem - Počátky. „Z pobočky banky GE Capital Bank odnesl bankovky v různých měnách, v přepočtu to bylo 435 tisíc korun,“ uvedl předseda senátu Milan Štejr.

KDE LOUPIL

Počátky, Pelhřimovsko

(GE Capital Bank, 435 000,-)

Líšov, Českobudějovicko

(GE Capital Bank, 237 000 Kč,-)

Ronov nad Doubravou, Chrudimsko

(GE Capital Bank, 375 000,-)

Seč, Chrudimsko

(GE Capital Bank, 315 000,-)

Slavonice, Jindřichohradecko

(GE Capital Bank, 999 000,-)

Kozmice, Benešovsko

(Česká pošta, 12 700,-)

Týnec nad Labem, Kolínsko

(Česká spořitelna, 119 000,-)

Jablonné v Podještědí, Českolipsko

(Česká spořitelna, 98 000,-)

Plasy, Plzeňsko

(Česká spořitelna, 264 000,-)

S nejtučnější kořistí prchal z pobočky stejné banky ve Slavonicích na Jindřichohradecku. Přepadené úřednice mu však mezi milion korun podstrčily kapsli s barvou, která za okamžik explodovala a bankovky znehodnotila. Kvůli tomu na náměstí odhodil tašku s polovinou peněz.

Loupežnou šňůru ukončil v červenci 2001 v Plasích na Plzeňsku. Policie zjistila, že muž pár minut před loupeží telefonoval. Jeho nemaskovanou tvář zachytila bezpečnostní kamera. Kriminalistům pomohl i televizní pořad Na stopě, v němž koncem v listopadu 2001 zveřejnili lupičův portrét. Známí a kamarádi ho poznali.

„Stál před spořitelnou a hovořil s věřitelem, že mu nemůže zaplatit. Ten rázně odpověděl, že ho to nezajímá a peníze chce ještě ten den. Muž vypnul telefon a šel do spořitelny, kde uloupil přes 250 tisíc korun. Ten samý den pak věřiteli splatil číst dluhu,“ popsal situaci v Plasích vyšetřovatel Václav Rous.

Muž uloupil celkem 2 858 000 korun. Většinu poslal věřitelům, část padla na mzdy zaměstnanců a za nedoplatky elektřiny. Svým dětem také dopřál dovolenou ve Španělsku a nezapomněl ani na udržování své podnikatelské image. Fotbalovému klubu věnoval sto tisíc korun. Kterému, to nechce říci.

Králi lupičů hrozilo vězení od pěti do dvanácti let. Soud sáhl po středním trestu. „Chtěl bych se omluvit všem, kterým jsem způsobil svým chováním psychické trauma. Nechtěl jsem nikomu ublížit,“ kál se před soudem podnikatel.

„Polehčující okolností je, že spolupracoval při vyšetřování, napomohl objasnit všechny případy a přihlásil se i k loupežím, k nimž scházely usvědčující důkazy. Nicméně jeho obhajobu, že loupil kvůli splácení dluhů, soud nemohl přijmout. Do této situace se dostal sám, když podepsal nevýhodný úvěr,“ zdůvodnil verdikt soudce.

Státní zástupce i podnikatelův advokát se k rozsudku nevyjádřili. Nechali si lhůtu na rozmyšlenou. Pokud se proti verdiktu odvolají, kauzu bude muset ještě projednat Vrchní soud.

,

Video