Pavel Kouda míří do vazby. Možná už v pátek z ní vyjde na svobodu.

Pavel Kouda míří do vazby. Možná už v pátek z ní vyjde na svobodu. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Policie už vyslechla i hejtmanku, jejího exnáměstka Koudu pustí z vazby

  • 11
Bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu pustí soud v nejbližší době na svobodu. Za mřížemi skončil poté, co byl obviněn z machinací s evropskými dotacemi. Z cely by mohl vyjít už v pátek.

Policisté Koudu (dříve ČSSD) zadrželi v jeho domě v Mostě 4. září. Ještě týž den ho obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů evropských společenství. Dva dny poté ho soud poslal do vazby.

Důvody byly dva: podle soudkyně hrozilo, že by Kouda mohl ovlivňovat svědky a  pokračovat ve své trestné činnosti.

Před dvěma týdny soud zrušil druhý důvod vazby, protože Kouda opustil všechny svoje politické funkce, a tudíž nemůže škodit. Soud nechal jen obavu z ovlivňování svědků. To pro Koudu znamenalo, že ve vazbě může strávit nanejvýš tři měsíce, což je zákonná lhůta pro to, aby policie stihla vyslechnout všechny důležité svědky.

Deset projektů s tečkou

Většina svědků už ale na policii byla, a vyšetřovatel proto nemá důvod Koudu dál držet v cele. V roli svědkyně již byla vyslechnuta i hejtmanka Jana Vaňhová. Žádný zásadní zvrat v případu ani zajímavé sdělení však nepřinesla.

"Po vyslechnutí všech svědků, u nichž hrozilo, že by mohli být ovlivňováni, budou přezkoumány důvody trvání vazby a bude rozhodnuto o případném propuštění obviněného," potvrdil Vladimír Jan, státní zástupce, který má případ na starosti. Kouda by mohl být z litoměřické vazební věznice propuštěn v pátek, případně v pondělí.

Exnáměstek je podezřelý, že zneužíval svého vysokého postavení, až do svého zatčení byl krajským radním, náměstkem hejtmanky a členem výboru Regionální rady Severozápad, přes níž tekly euromiliony. Kouda podle vyšetřovatelů tvrdě tlačil na úředníky dotačního úřadu, aby peníze dostali předem vybraní uchazeči.

"Existoval seznam deseti projektů označených tečkou. To byly ty, u nichž Kouda chtěl, aby uspěly a jejich žadatelé získali evropské peníze," přiblížil jeden z vyšetřovatelů.

Kriminalisté vyslechli i hejtmanku

O Koudově nátlaku svědčí i rok stará událost. Kouda tehdy v chomutovském divadle křičel na vedoucí územního odboru Irenu Kotlanovou, že pokud chce na úřadu dál pracovat, zařídí to tak, aby označené projekty prošly. Proč to politik dělal, případně co z toho měl, zůstává nejasné. Při jednání s vyšetřovateli totiž zarytě mlčí. Policie ale získala řadu důkazů včetně odposlechů jeho hovorů.

Kromě Koudy policie ze stejných činů obvinila 4. září i Kotlanovou a další čtyři lidi z dotačního úřadu: ředitele Pavla Markvarta, jeho předchůdce Petra Kušnierze i prvního šéfa úřadu Petra Vráblíka a vedoucí odboru administrace projektů Kláru Odvárkovou.


Video