Romové v Kostelci

Romové v Kostelci nad Ohří. (6. dubna 2005) | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Kostelec vystěhování Romů odložil

  • 100
V kostelecké ubytovně, kterou chce město rekonstruovat a jejímž obyvatelům už skončily nájemní smlouvy, měla ráno zasahovat detektivní agentura. Kostelec nad Orlicí však vystěhování těch obyvatel, kteří jsou dlužníky a odchod mají nařízený soudem, nakonec odložil.

"Na základě jednání s detektivní agenturou Renegade jsme se shodli na tom, že dnes vystěhování probíhat nebude. Nebudu komentovat proč. Svým komentářem bych vrátil celou věc o dva měsíce zpátky," řekl místostarosta Kostelce Jiří Bartoš.

Dodal, že rozhodnutí rady s plánem uvolnit ubytovnu do konce týdne stále platí. Dvanáct romských rodin, které zůstávají v ubytovně už nelegálně, stále netuší, kam odejdou. Řada z nich přišla na městský úřad hledat odpověď na to, co s nimi bude.

"Do Rokytnice nechce nikdo. Každý, kdo se tam byl podívat, se zhrozil," říká o ubytování, které jim město nabídlo jako řešení jejich situace, Marie Gáborová. Sama prý možnost sehnat ubytování nemá.

"Za pět let, co tady bydlím, se mi jiné bydlení sehnat nepodařilo. V Rokytnici bychom měli být prý tři roky, ale potom stejně jiné bydlení neseženeme," říká Gáborová.

Kromě soukromé ubytovny v Rokytnici, která však stále neprošla kolaudací, nabízí Kostelec svým obyvatelům novou možnost odstěhovat se do Trutnova. "Soukromý subjekt z Trutnova Poříčí nabídl ubytování několika rodinám ve své ubytovně. S Romy jsem o tom už jednal," řekl Bartoš.

Samotní Romové se však vzdáleného Trunova obávají. "S manželem jsme oba od mládí pracovali v technických službách města. Neměli s námi nikdy problémy. Kdyby nás chtěli dát někam poblíž, tak bychom šli, ale do Trutnova?" ptá se 56letá Božena Jonášová.

Dodává, že se nejspíše nastěhuje do dřevníku za ubytovnou. Krajský radní Miloslav Plass, který se již dříve v případu angažoval, nepovažuje postup, kdy se Kostelec snaží odstěhovat celou početnou komunitu Romů, za konstruktivní.

"Město by mělo problém řešit individuálně," říká Plass. Upozorňuje, že podobný problém řešil loni v létě Rychnov nad Kněžnou.

Romové, kteří žili řadu let v objektu soukromého majitele Jana Kolowrata, tehdy přišli na základě soudního rozhodnutí o své nájemní smlouvy. Město tehdy vůči Romům také nemělo žádnou právní povinnost.

"Město se za své občany postavilo a snažilo se jim pomoci finančně i přímo hledáním náhradního bydlení. Také kraj poskytl Rychnovu dotaci na zajištění bydlení pro tyto romské rodiny. Je to i návodný příklad dobré praxe, kdy se podařilo sehnat pro lidi náhradní ubytování, ale nebylo to v jednom místě v nevyhovující budově," upozorňuje Plass.


Video