Eva Klimovičová

Eva Klimovičová - Rathova spolupracovnice Eva Klimovičová, která žádala firmu Pfizer o peníze pro časopis Tempus Medicorum. | foto: Michal Sváček, koláž iDNES, David Votruba, MF DNES

Klimovičová úplatek nevzala, rozhodl soud

  • 46
Soud zprostil bývalou Rathovu spolupracovnici Evu Klimovičovou obvinění z úplatkářství. Podle žaloby si řekla o peníze za sjednání schůzky s Rathem, tehdejším prezidentem České lékařské komory.

Na počátku kauzy byla nahrávka skryté kamery, kterou v srpnu zveřejnila Česká televize. Podle ní měla Klimovičová přibližně před rokem a půl žádat od pracovníka farmaceutické firmy Pfizer tři miliony korun za to, že mu zprostředkuje schůzku s tehdejším šéfem České lékařské komory Davidem Rathem - více zde

Podle soudkyně ale samotná nahrávka jako důkaz nestačí. Z hodiny a půl dlouhého záznamu byly podle ní použity jen tři minuty. "Je to, jako když v tramvaji zaslechnu něco o mouce, a protože jsem profesně deformovaná, tak z toho vyvodím, že se jedná o drogy a nikoli o přípravu vánočního cukroví. Potřebuji další informace, abych zjistila o co se jedná," uvedla soudkyně.

Kriminalistický ústav podle ní navíc nevyloučil, že záznam mohl být upraven. "Pokud nejsou jednoznačné důkazy, musí soud obviněného osvobodit," vysvětlila soudkyně.

Státní zástupce si rozmyslí odvolání
Eva Klimovičová u soudu řekla, že je nevinná ve všech bodech obžaloby. Tvrdila, že skrze ní chtěl někdo poškodit Davida Ratha.

S rozsudkem byla spokojena a vzdala se práva na odvolání. Naopak státní zástupce si tuto možnost ponechal. Pro Klimovičovou požadoval trest na spodní hranici sazby, tedy roční podmínku s odkladem.

Soud vyslýchal i redaktora České televize Jiřího Hynka, který nahrávku zveřejnil. Televize tvrdí, že ji dostala anonymně. Kdo ji v kanceláři farmaceutické společnosti společnosti pořídil, zůstává záhadou.  - více zde

Kdybyste mně podpořili ten Tempus...
Eva Klimovičová v době, kdy byla nahrávka pořízena, řídila oborový časopis Tempus Medicorum. Úplatek měl být zaplacen formou inzerce v tomto periodiku.

"Kdybyste mně podpořili ten Tempus, na tom má Rath zájem, na podpoře Tempusu, mezi čtyřma očima... Kdybyste investovali 2,5 až tři miliony do časopisu, on řekne: 'Ať si požádají o schůzku'," řekla na videozáznamu pořízeném skrytou kamerou Klimovičová.

Po jmenování Davida Ratha ministrem se stala jeho poradkyní. Kvůli zveřejněné nahrávce ale na tuto funkci rezignovala. Zdůvodnila to tím, že nechce poškodit Ratha. - více zde

,

Video