Petr Kellner

Petr Kellner | foto: PPF

Kellnerova výpověď případ podvodů za půl miliardy neukončila

  • 16
Případ pětice mužů obžalovaných z podvodů za půl miliardy z 90. let známý jako kauza Wika ani po deseti letech nekončí. Ústecký krajský soud, který případ řeší, vyslechl i nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jeho výpověď však proces neukončila, obžalovaní podávají odvolání.

"Museli jsme splnit pokyn vrchního soudu, který nám uložil pana Kellnera vyslechnout. A podařilo se to," uvedla krajská soudkyně Kamila Elsnicová. Říká to s úlevou, protože bylo velmi nesnadné dostat do Ústí muže, jenž je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes 97. nejbohatším člověkem na světě s majetkem zhruba 160 miliard korun.

Milan Vinkler

Milan Vinkler u plzeňského soudu v roce 2010

Mezi obžalovanými byl původně i Milan Vinkler, soud ho ale nakonec z jednání vyloučil, protože byl na útěku a navíc mu v jiném procesu hrozil obdobný trest.

V něm podle žalobce vedl skupinu tří obchodníků, kteří za pomoci tří celníků organizovali na přelomu let 1997 a 1998 dovoz 16 kamionů s lihem z Itálie, za který nezaplatili clo ani daně, čímž připravili stát o 25 milionů. (čtěte zde)

Vinkler dostal v roce 2006 trest sedm a půl roku vězení. Za mříže ale nešel, schovával se na falešné doklady. Policisté ho chytili až loni v říjnu, když jel s manželkou na koncert skupiny Guns N' Roses. (více zde)

Soud se opakoval a Vinkler šel do vězení na šest a půl roku. Když se připočítají dva roky strávené ve vazbě, může v nejbližších dnech požádat o podmínečné propuštění a dostat se na svobodu.

Elsnicová ho předvolávala pětkrát. Kellnerovi advokáti ho pokaždé omlouvali s tím, že je velice pracovně zaneprázdněný.

V květnu 2008 dokonce vyčíslili jeho účast u soudu: 20 milionů korun za let soukromým tryskáčem z Číny, kde zrovna byl, a další 4 miliony za svědečné neboli čas, který by strávil v Ústí, mimo svou firmu. Obvyklé soudem hrazené jízdné se přitom pohybuje ve stokorunách za cestu vlakem nebo autem.

I pro advokáty proto bylo překvapením, když 21. února v budově soudu zaznělo: "Do jednací síně vstoupí svědek, inženýr Petr Kellner." Na chodbě předtím totiž nebyl. Muž, jenž si střeží soukromí, čekal na výslech na utajeném místě.

A Kellner nakonec svědčil zdarma. Do protokolu sice nechal nadiktovat, že "svědek si svědečné rozmyslí", ale v třídenní lhůtě už se neozval.

Podle informací MF DNES měl sám zájem v Ústí vypovídat. Zřejmě mu došlo, že by mu mohlo hrozit kromě pořádkové pokuty až 50 tisíc korun také stíhání za pohrdání soudem. A výmluv už bylo dost.

Obžalovaní viní Kellnera

Obžalovaní navíc házeli vinu na něj. Jde o byznys z počátku 90. let, kdy Kellner s teplickým podnikatelem Milanem Vinklerem založili společnost Wika. Předmět podnikání zahrnoval obchod s auty, pohonnými hmotami, řadu obchodů, směnáren, restaurací, hotelů, zastaváren.

Jenže manažeři firmy podle obžaloby v letech 1991 až 1993 falšovali směnky a na základě padělaných listů vlastnictví nebo znaleckých posudků lákali z bank peníze. Škoda se vyšplhala na více než půl miliardy korun.

Obžalovaní tvrdili, že peníze z Wiky končily u Kellnera. Ten to u ústeckého krajského soudu odmítl. Tvrdil, že ve společnosti Wika byl jen formálně, prý ji spravoval jeho parťák Milan Vinkler a on se staral o privatizační fondy. Spolu totiž založili také Správu prvního privatizačního fondu, později přejmenovaného na PPF.

Přestože Kellnerův výslech v přepisu zabral čtyři strany A4, nové informace nepřinesl. Finančník prohlásil, že si na nic nepamatuje, nic neviděl, neslyšel. Přitom podle obžalovaných s nimi seděl na poradách a Vinkler dodnes tvrdí, že peníze z Wiky sloužily na financování fondů. Kellner si založil další PPF, čímž se od Vinklera odstřihl, a tvrdí, že s ním už nemá nic společného.

Případ stále není uzavřen

Byť soudu moc nepomohl, byl Kellnerův výslech pro ústecký krajský soud důležitý. Bez něj vrchní soud dvakrát vrátil spis do Ústí k dořešení.

Před třemi roky rozdávala soudkyně Kamila Elsnicová pětici obžalovaných tresty od tří do šesti roků. Letos v únoru už jen podmínky kvůli tomu, že se proces vleče dlouho. Ani s těmi ale obžalovaní nesouhlasí a v těchto dnech podávají odvolání.

Třeba klient teplické advokátky Heleny Tukinské. "Máme Evropskou úmluvu o lidských právech, a pokud případ nebyl uzavřen ani po 20 letech a není to vina obviněného, to by asi protestoval každý," řekla Tukinská.


Video