Zdeněk Doležel

Zdeněk Doležel | foto: Jan Zátorský

Kauza „pět na stole v českých“ půjde znovu k soudu

  • 19
Pražský městský soud se bude muset znovu zabývat kauzou známou jako "pět na stole v českých". Bývalý tajemník premiérů Grosse a Paroubka Zdeněk Doležel si údajně řekl o pětimilionový úplatek za ovlivnění privatizace Unipetrolu a natočila ho televize Nova.

Soud zatím své rozhodnutí nezdůvodnil. "Zasedání bylo neveřejné a bližší informace budou k dispozici teprve poté, co bude rozhodnutí doručeno účastníkům," vysvětlil mluvčí městského soudu Petr Kulawiak.

Doležel si podle obžaloby v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Podvod údajně spočíval v tom, že takovou pravomoc ve svém tehdejším postavení neměl a privatizace byla v době schůzek už téměř rok ukončena.

Městský soud Doležela osvobodil v lednu pro nedostatek důkazů. "Není možné skutek doložit a Jacek Spyra je velmi nevěrohodný svědek," odůvodnil osvobozující verdikt soudce. - čtěte Soud zprostil Zdeňka Doležela obžaloby v kauze „pět na stole“

Doležel u městského soudu tvrdil, že je srdcař a obranář. "Dobře jsem si pamatoval, jak krátce předtím musel po mediálním tlaku odejít Stanislav Gross. Snažil jsem se ochránit Jiřího Paroubka," prohlásil Doležel.

Znovu zopakoval, že věta "bude pět na stole v českých" je kódovaná šifra. Podobně vypovídal už v minulosti před poslanci. - čtěte Doležel: Jsem srdcař a chránil jsem Paroubka

Formulace "pět na stole" podle Doležela znamenala účast českého premiéra. Naopak Spyra tvrdí, že ho Doležel o úplatek žádal.

Předseda prvoinstančního senátu Kamil Kydalka ale při odůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že na žádném záznamu ze schůzek se nehovoří o penězích nebo o společnosti Seta. Sporné je podle něj navíc vůbec to, zda Spyra mohl za společnost vystupovat a zda Seta měla o privatizaci zájem.

Některé schůzky se podle soudce ani nemusely uskutečnit. "Nahrávky pořízené televizí jsou navíc velmi nekvalitní a některé klíčové pasáže byly sestříhány," uvedl v lednu Kydalka.

,

Video