Kamera zase zloděje neviděla

Olomouc - Bezpečnostní kamera umístěná na Horním náměstí v Olomouci si mohla připsat další čárku za lapení zločince. Jenže stejně jako v případě vykradení Galerie Caesar si ani po krádeži ve stánku v zahrádce kavárny U Mahlera pomyslný zářez na pažbě neudělá. Na náměstí totiž byla tma. "Záznam, který jsme si od městské policie vyžádali, byl velmi nekvalitní. Byly tam jen samé stíny a z nich pachatele neidentifikujeme," řekla mluvčí republikové policie v Olomouci Jitka Dolejšová.

Lupič ze stánku ukradl alkohol asi za osm tisíc korun. Přitom zničil automat na kávu za více než sto padesát tisíc korun. Pokud by byl záznam z kamerového systému kvalitnější, byla by šance, že policie pachatele usvědčí. "Když se trestný čin stane v dosahu kamer, vždy si necháváme předložit záznam. O něj se opírá další vyšetřování. Nestalo se ale poprvé, že byl záznam nepoužitelný," uvedla mluvčí Dolejšová.

Její kolega z městské policie František Kovařík přiznal, že až na malé výjimky se noční záznamy nedají použít z obou kamer, které na Horním náměstí jsou. "Na vině je nové osvětlení. V některých okamžicích je světla příliš málo, v jiných zase nové osvětlení kameru příliš oslňuje," upřesnil šéf olomouckých strážníků Kovařík. Dodal, že v jiných částech města problém s osvětlením u kamer nemají.

Kamerový monitorovací systém se v Olomouci začal zavádět před čtyřmi lety v rámci projektu Bezpečná ulice. Na nákup dvanácti kamer, monitorů a analogového záznamového zařízení za více než šest milionů korun přispěla Nadace Bezpečná Olomouc, město a ministerstvo vnitra. Poslední dvě kamery zprovoznila policie na začátku letošního roku.

Kromě posledních dvou vloupání do galerie a restauračního stánku nepomohla kamera odhalit ani například zloděje primátorského auta, které zmizelo přímo před vchodem do radnice. "Posláním kamerového systému není hlídat konkrétní objekt, není to zabezpečovací systém. Je to prostředek prevence, jehož efekt spočívá ve skutečnosti, že povědomí o monitorování daných lokalit odrazuje případné pachatele od protiprávní činnosti," zdůvodňuje smysl kamer městská policie.


Video