K údajnému otrávení měly sloužit léky pro kardiaky. Ilustrační foto.

K údajnému otrávení měly sloužit léky pro kardiaky. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

K odsouzení travičky odposlechy nestačí, řekl soud

  • 2
Nejvyšší soud v Brně zrušil trest 10,5 let vězení pro údajnou travičku Lenku Čtvrtníčkovou. Obžaloba ji viní z toho, že podávala partnerovi místo vitamínů léky pro kardiaky, které při předávkování mohou způsobit smrt. Případem se bude znovu zabývat pražský městský soud.

Pražský vrchní soud rozhodl o její vině na jaře. Důkazem mu byly odposlechy jejích telefonátů policisty. Ti hovory Čtvrtníčkové sledovali od chvíle, kdy se jim ústecký podnikatel Roman Vršecký svěřil s obavou, že proti němu družka něco chystá.

Předchozí soudy se podle Danuše Novotné z nejvyššího soudu dostatečně nevypořádaly s tak důležitou věcí, jako jsou rozdílné závěry znalců na to, zda čím a jak mohl být podnikatel tráven.

Dvaačtyřicetiletá žena ale celou dobu popírala, že chtěla svého druha zabít.

S verdiktem pražského soudu nesouhlasili ani její obhájci. Podle nich odposlechy nestačí k odsouzení a navíc se obžalovaná rozhodla svůj čin nedokončit.

Postup pražské justice považoval za chybný i ministra spravedlnosti. Proto za ženu u soudu intervenoval.

Vršecký byl předávkován nikoli léky na srdce, ale těžkými kovy. Soudu se nepodařilo prokázat souvislost mezi jednáním obžalované a nálezem těchto prvků v těle podnikatele.

Čtvrtníčková čelila také obžalobě z organizování loupeže, odvolací soud však její jednání posoudil jen jako návod k tomuto trestnému činu.

Žena podle jeho verdiktu v březnu 2001 pustila po předchozí domluvě do bytu neznámé muže, kteří ji naoko spoutali a vyčkali na příchod Vršeckého. Podnikatele poté přepadli, udeřili pohrabáčem do hlavy, svázali a okradli.

Z bytu si odnesli šperky, elektroniku, mobilní telefony, osobní věci a hotovost, vše v celkové hodnotě přes dva miliony korun.

,

Video