Jesenický soud opět řešil rasový útok

  • 2
Nekončící seriál připomínají opakované kauzy s jesenickými mladíky, kteří mají sklony k rasismu. V pátek stáli znovu před soudem Martin Stiskala a Martin Hejný. Oba podle obžaloby před několika měsíci ohrožovali skupinku Romů a častovali je rasistickými nadávkami.

"Naháněli nás jako zvěř a nadávali do černých sviní," popsal dění na jesenickém náměstí v zimě Bartoloměj Džuga.

Romské ženy tehdy utekly do pobočky Komerční banky a cukrárny, odkud volaly policii. Jejich výpovědi se ale už tehdy výrazně lišily. Neshodly se ani na místě, kde byly napadeny.

K soudu nyní Džuga ani další tři svědkové nepřišli. Policistům se podařilo předvést pouze Lubomíra Kančí, který nejprve vůbec nechtěl vypovídat. "Už jsem to řekl vyšetřovatelce. Už je to dlouho. Nic si nepamatuji," odbyl soudcův dotaz.

"Kolikrát jsem byl na náměstí a nikdy mi nic neudělali. Bartoloměj Džuga lhal. Jestli tam něco bylo, tak to určitě nestálo za nějaký soud," sdělil Kančí.

Devatenáctiletý Stiskala hned napadl rozpory ve výpovědích Romů. "Vypadá to, že svědci byli pod nátlakem a byli zmanipulovaní," řekl. Zároveň požádal o propuštění z vazby.

Soudce Dušan Jedlička sice souhlasil, ale žalobce Ladislav Prouza byl proti, takže Stiskala putoval zpět do vazební cely.

Stiskala se v průběhu roku 2003 a prvních měsíců 2004 už dostal osmkrát do křížku se zákonem kvůli rasové nesnášenlivosti. Nejzávažnější případ má na svědomí spolu s Martinem Jašem a Petrem Blajzem.

V polovině loňského roku vnikli v noci do bytu manželů Žigových, když se vydávali za policii. Ženu udeřili žulovou kostkou do hlavy a muže pořezali střepy ve tváři a na hrudi. - více zde

Zatím ani jedna z kauz, ve kterých je někdo ze čtveřice Stiskala, Jaš, Blajze a Hejný zapleten, nebyla u jesenického soudu ukončena. Stejně jako Stiskala jsou Blajze a Jaš ve vazbě. Hejný je na svobodě. Mladíci se sice nehlásí k hnutí skinheads, ale podle policejního vyšetřování tíhnou k pravicovému extremismu.

Soudce odročil také zatím poslední kauzu na osmého června, protože státní zástupce požádal o výslechy dalších svědků.

DÁLE ČTĚTE:
Rasové útoky u jesenického soudu


Video