Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Instruktoři za smrt výsadkáře nemohou, řekl soud a osvobodil je

  • 6
Okresní soud v Chrudimi zprostil viny dva instruktory, kteří podle policie zřejmě zanedbali zkoušky nové výstroje výsadkářů. Při zkouškách v roce 2009 zemřel nepříliš zkušený výsadkář Lukáš Syruček. Státní zástupce naznačil, že hlavní díl viny zřejmě leží na armádě.

Obžaloba nepřinesla soudu přesvědčivé důkazy o vině dvou instruktorů, kteří podle policie zanedbali přípravu na složité seskoky. Naopak se ukázalo, že větší díl viny leží na armádě, která selhala hned na několika úrovních.

Syruček skákal na nevyzkoušeném hlavním i záložním padáku, ve vaku nebyla potřebná zátěž, ale jen spací pytel. Po výskoku se z něj stala v podstatě plachta, která bránila otevření záložního padáku. Syruček se dostal do nekontrolovatelné rotace.

Řídící seskoku z generálního štábu kromě toho ignoroval varování odborníků, že na nebezpečně trčící pouzdro odstřelovací pušky se může namotat stabilizační padáček, takže se hlavní padák neotevře. To se také Syručkovi stalo.

Dnešním rozsudkem kauza nemusí skončit

Syruček byl navíc mezi výsadkáři poměrně nezkušený, měl za sebou jen dvacet seskoků. K testování se podle armádních směrnic neměl vůbec dostat. 

"Je to, jako kdyby měl někdo najeto 200 hodin na mopedu a vy jste ho posadili na větší motorku a pustili na závod na okruhu v Brně s tím, že už má zkušenosti," popsal soudní znalec Jiří Šefl.

Syručkovi kolegové výsadkáři před soudem tvrdili, že při seskocích žádné problémy neměli. Ukázalo se ale, že při vyšetřování policistům řekli něco jiného. Stěžovali si a vypověděli, že měli velké potíže to ustát.

"Armáda ten případ držela pod pokličkou a nepustila ho ven. Nebýt soudního znalce, tak se to ven vůbec nedostalo. Vojáci mi říkali, že při vojskových zkouškách se na tyto problémy muselo přijít, museli si toho všimnout," řekla vdova po Lukáši Syručkovi.

Státní zástupce dodal, že celý případ nemusí dnešním rozsudkem skončit. Naznačil, že by mohli být stíháni další lidé. Armáda už dříve obvinění odmítla. Odpovědnost za tragédii podle některých z nich leží na výsadkáři.

"Mohl to zvládnout, byl na to cvičen, nebylo to za hranicí jeho možností," míní Petr Štěpán z ministerstva obrany. Pozdní reakce parašutisty zazněla jako důvod tragédie i u pondělního soudu.

,

Video