Gang únosců překonal orlické vrahy

  • 8
Podle vyšetřovatelů je to závažnější případ než orlické vraždy z poloviny devadesátých let. Soud už vzal do čtvrtečního večera do vazby sedmnáct gangsterů z více než dvacetičlenné skupiny. Ta unášela podnikatele a ve dvou případech je zavraždila.

S gangem spolupracovali i někteří elitní policisté. Další jejich komplici se však před policií skrývají, možná v zahraničí.

"Pět podezřelých se ještě pohybuje na svobodě. Počtem skutků, ze kterých jsou podezřelí, překonává tento případ i orlické vraždy. A to přesto, že tam bylo mrtvol víc," domnívá se středočeský státní zástupce Tomáš Milec.

Na případu pracuje nyní přes tři sta detektivů. "Vyšetřování je na začátku. Obvinění se mohli dopustit i dalších trestných činů," připustil Milec.

Při velké akci nazvané Uniforma zadrželi policisté v úterý přes dvacet lidí včetně policistů z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ). Obvinili zatím policisty Petra Koňaříka a Jiřího Kaňku.

Část zatčených už je doma 
Další zadržené policisty jejich kolegové pustili, například Josefa Opavu. "Propustili ho bez jediného papíru. Je těžké dovozovat, na základě čeho jej drželi," řekl jeho advokát v jiné trestní věci Josef Doucha.

Nejasná zůstává role policisty z útvaru OBOZ Jiřího Žofčína, který má být také do kauzy zapleten. Ve středu ho doma v Šabině na Karlovarsku hledalo policejní komando. Včera však podle svědků chodil klidně po vesnici.

Paradoxní také je, že Koňařík a jeho Útvar pro boj s organizovaným zločinem podle všeho před dvěma lety chvíli "vyšetřovali sami sebe". Jeden z unesených podnikatelů, majitel autovrakoviště Michal Martinec, je totiž sám požádal o pomoc. "Byl jsem u nich na výslechu. Měl jsem pocit, že měli zájem celou věc opravdu vyšetřit. Nechovali se nijak podezřele," divil se Martinec.

Nejvyšší představitele policie na jednu stranu mrzí, že se ve sboru našly "černé ovce". Na druhou stranu oceňují práci vyšetřovatelů, kteří gang spolupracující s policisty odhalili.

"U policie pracuje padesát tisíc lidí a je to vzorek společnosti. Je logické, že ne všichni policisté jsou úplně super. Oceňuji ale, že naši lidé to rozkryli i přes následky, jež kauza bude mít pro policii," pochválil podřízené náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně.


Video