Michael Čaš před ostravským soudem

Michael Čaš před ostravským soudem | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Expolicista Čaš dostal za nehodu v opilosti podmínku

  • 43
Soud dal podmínku někdejšímu šéfovi dopravního inspektorátu ve Frýdku-Místku. Michael Čaš podle něj loni v opilosti zavinil nehodu. Expolicista rovněž nesmí čtyři roky sednout za volant. Odsouzený tvrdí, že neřídil, a proti rozsudku se ihned odvolal.

"Společnost právem cítila jeho pochybení jako velmi nemorální. Nelze kázat vodu a pít víno," řekl před vynesením rozsudku státní zástupce Alois Dlouhý, podle něhož je žádoucí, aby vysocí policejní funkcionáři projevovali vyšší morální kvality než běžná populace.

Čašův vůz naboural loni 23. července v Ostravě-Hrabové do toyoty manželů Jadrných. Podle výpovědi posádky z nabouraného vozu jel šéf dopravního inspektorátu ve Frýdku-Místku v autě sám. Policistům nadýchal 3,65 promile alkoholu. - více zde

Čaš, který svou vinu od začátku popírá, použil na svou obhajobu oblíbenou větu řidičů v podobných případech: Vůz řídila "osoba blízká".

Bývalý policista svou verzi u soudu také dramaticky rozvinul. S onou osobou se prý těsně před nehodou hádali. "Ta osoba se nevěnovala plně řízení a narazila do auta. Poté utekla přes svodidla. Já jsem přeskočil na její místo, abych zapnul výstražná světla," tvrdil Čaš. Ta už ale nefungovala. - více zde

Jiří Jadrný, do jehož vozu tehdejší policista naboural, ale tvrdí, že z vozu nikdo neutekl. Čaš podle něj seděl připoutaný na místě řidiče a chtěl opilý odjet, proto mu sebral klíčky. - více zde

Podle soudce Michala Bendy není žádných pochyb o jeho vině. "Naznačuje to i postavení vozidel. Obžalovaný rozhodně nemohl přesednout a nikdo z jeho vozu nemohl utéct," vysvětlil své rozhodnutí potrestat Čaše ročním trestem s dvouletým podmíněným odkladem.

Expolicistovy výmluvy označil státní zástupce za nešťastné. "Pokud by uznal svou chybu, veřejnost by byla spíše ochotná celou záležitost přijmout," uvedl Dlouhý, který byl s rozsudkem spokojen. On ani poškození se nebudou odvolávat.

,

Video