Elitní policisté spolupracovali s násilníky

  • 23
Elitní policisté, kteří měli bojovat proti organizovanému zločinu, jsou sami podezřelí, že se podíleli na únosech a vydírání českých podnikatelů. Někteří prý kryli i vraždu. To jsou závěry z akce, kterou v úterý spustila jednotka Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

"Je pozatýkáno a vyšetřováno asi dvacet lidí. Jsou mezi nimi i detektivové z pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem, kteří zcela nedávno od útvaru odešli, ale i někteří současní policisté," řekl v úterý zdroj z policie.

Lidé od policie patřili do rozsáhlého gangu vyděračů, kteří tu posledních osm let unášeli a vydírali podnikatele.

"Je to velmi čerstvý případ. Jedná se o poměrně hodně lidí a je to velmi závažná záležitost. A protože ještě nejsou provedeny všechny potřebné úkony, nebudeme zabíhat do detailů," řekl v úterý náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně.

Ministr vnitra František Bublan vyloučil, že by šlo o "válku policajtů". "To naprosto vylučuji. Ta akce byla dlouho připravovaná a rozpracovaná do všech důsledků. Jsou tam většinou bývalí policisté, těch současných tam moc není," řekl MF DNES Bublan.

"Na jednu stranu jsem rád, že inspekce tak dobře pracuje, že rozpracovala tak složitý případ. Na druhou stranu je to trochu bolestné, že se tam objevují bývalí, nebo i současní policisté," prohlásil Bublan a přiznal, že jde o "velmi závažnou a velkou akci".

Hlavním organizátorem gangu je podle policie třicetiletý David Berdych, který už v pondělí stanul před soudem jako hlavní podezřelý z celkem tří případů vydírání podnikatelů.

Berdycha, který byl zatím vyšetřován na svobodě, v úterý policie zatkla. Podezřívá ho z účasti na dalších únosech, a dokonce jedné vraždě. Policie má podezření, že jeho komplicem byl exdůstojník policejního odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Petr Koňařík.

Podezřelými zůstávají také exnáměstek OBOZ Josef Opava a další bývalý důstojník OBOZ Jiří Žofčín.


Video