Bohumír Ďuričko v pankrácké věznici. (4. listopadu 2008)

Bohumír Ďuričko v pankrácké věznici. (4. listopadu 2008) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Ďuričko zatím zůstane ve vazbě, soud nevyhověl jeho stížnosti

  • 54
Pražský městský soud nevyhověl stížnosti Bohumíra Ďurička, který je obviněn z vraždy Václava Kočky ml., proti umístění do vazby. Mohl by utéct a mařit vyšetřování, řekl iDNES.cz mluvčí soudu Petr Kulawiak. Podnikatel by se na svobodu mohl dostat ještě na kauci, žalobce se ale jeho žádostí zatím nezabýval.

Městský soud v Praze stížnost řešil v úterý. Změnil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který podnikatele do vazby poslal, aby neovlivňoval svědky a aby neutekl, a nemařil tak vyšetřování.

"Koluzní důvod vazby, tedy hrozba ovlivňování svědků, už u pana Ďurička nehrozí, protože všichni svědci již byli vyslechnuti," řekl Kulawiak. I nadále však podle něj trvá důvod tzv. útěkové vazby.

Ke stejnému výsledku dospěl na konci října také státní zástupce. Hoteliér si tak mohl zažádat o propuštění na kauci. Jako záruku, že neuteče, nabídl Ďuričko tři miliony korun. Žalobci o žádosti zatím nerozhodli. - čtěte Advokát podal návrh na propuštění Ďurička, nabídl tři miliony

Soud poslal Ďurička do vazby pár dní poté, co 10. října po autogramiádě a křtu knihy Jiřího Paroubka zastřelil Václava Kočku ml. Podle policie se Ďuričko a Kočka dostali do sporu a následně i do potyčky.

Ďuričko pak údajně vytáhl zbraň a Kočku mladšího zastřelil. Kočka byl zasažen třemi výstřely do hrudi. Ďuričkovi kvůli tomu hrozí deset až 15 let vězení. - přečtěte si Ďuričko střílel jak pomatený, mohl trefit i jiné, řekl svědek po rekonstrukci

Jan Kočka: Jako by někdo záměrně jitřil náš zármutek

Zatímco v posledních dnech o sobě dával vědět hlavně Bohumír Ďuričko, který minulý týden dokonce poskytl rozhovory většině důležitých českých médií (Ďuričko z vazby: Za smrt svého syna může Kočka st., přivedl si ho na pomoc), nyní se ozvala i rodina Jana Kočky, bratra zavražděného.

V tiskovém prohlášení, které Kočkovi rozeslali médiím, Ďuričku za jeho mediální aktivity kritizují. Připomínají, jak těžko se jim po vraždě jejich příbuzného žije.

"Množí se nejrůznější spekulace o naší rodině, a přitom se cynicky zapomíná, že obětí zločinu jsme my. Vrcholem pak je, když se za zcela neobvyklých okolností dostane ke slovu samotný vrah, který své podivné výsady využije k tomu, aby nás obvinil ze svého hrůzného zločinu! Kde to skončí?" - celé prohlášení čtěte zde


Video