Důchodce místo hrabošů zabil sebe

  • 49
Jeseník - Velmi neopatrně si počínal dvaašedesátiletý důchodce z Jesenicka na své zahrádce. Bos a s vidlemi, k nimž připojil dráty z elektrické zásuvky, chtěl vyhnat ze záhonků krtky a hraboše. Místo škůdců, kteří se ani neukázali, však ublížil sobě - zásah elektrickým proudem nepřežil.

"Důchodce strhl z konců drátů izolaci a přidělal je ke kovovým hrotům vidlí. Pak požádal manželku, aby na opačné straně kabel zapojila do zásuvky," přiblížila nezvyklý útok na hlodavce jesenická policejní mluvčí Alena Kudělová.

Když zahrádkář několikrát píchl do země, ale nic se nedělo a hraboši nevylézali z děr, zkoumal zkoušečkou, zda je ve vidlích elektřina. "Krátce na to ho zasáhl elektrický proud a zemřel," dodala mluvčí Kudělová.

Podle soudního znalce Jaroslava Anderleho důchodce doplatil na neznalost fyzikálních zákonů a s největší pravděpodobností se stal obětí takzvaného krokového napětí.

"Kolem vidlí se vytvořil kruh, v němž bylo elektrické napětí, které může člověku ublížit nebo i zabít. Zvlášť když byl bosý a neměl mezi zemí a tělem žádnou izolaci," upozornil znalec.

Podobné úrazy proudem se podle experta stávají nejčastěji rybářům, kteří pomocí elektřiny vyhánějí po dešti z půdy žížaly.

"Už jsem ale řešil také případy, kdy lidé chtěli přijít zdarma k bohatému úlovku ryb a hodili drát pod elektřinou do vody. Proud je však zasáhl i o několik kroků dál na břehu," sdělil Anderle.

,
Témata: Důchodci, Elektřina

Video