Drogy přivedly před soud celou rodinu

  • 4
Sedmadvacetiletý Roman Čabrada z Plesné na Chebsku dokázal téměř neuvěřitelnou věc. Zapojil do drogových obchodů celou svoji rodinu a kamarády. Případ devíti obžalovaných začal řešit plzeňský krajský soud. Kromě kurýrů jsou na lavici obžalovaných i dodavatelé drog.

Podle státní zástupkyně Věry Brázdové zorganizoval Čabrada od léta 2000 do ledna 2001 převoz asi pěti kilogramů pervitinu do Německa. Drogy podle spisu pašovala za hranice jeho manželka, otec, matka a sousedé.

Čabrada se navíc pokusil převézt do Německa také několik Arménů. K tomu měl ještě pomocníka, i ten usedl na lavici obžalovaných.
 
Dostane maximálně rok vězení
Příbuzným Romana Čabrady hrozí za drogové obchody deset až patnáct let vězení. Jemu samotnému přitom maximálně rok.

Za vraždu bavorského starosty Ericha Kundera mu totiž Vrchní soud v Praze loni v říjnu vyměřil výjimečný trest osmnáct let vězení. - více zde

Přitom si musí odsedět ještě šest let za vyloupení pošty v německém Ambergu. To je dohromady 24 roků.

Maximální trest v Česku, kromě doživotí, je pětadvacet let. Při součtu trestů nemůže celková doba v žaláři přesáhnout v takovém případě 25 let vězení.
 
"Romana jsem se všichni báli, nutil nás k tomu. Muselo být vždy po jeho, jinak dostával záchvaty vzteku a ničil věci kolem sebe," popsal syna jeho otec Václav, který také vozil zásilky drog do Německa.

Matka netušila, že pašuje drogy
Němečtí celníci ho chytili v lednu 2001, když se vracel z Německa. Tehdy ho zajistili i s drogou, kterou si nikdo nevyzvedl. Pytlíky měl nastrkané v kalhotách. Muž v brýlích před soudem často plakal. Psychicky je na tom podle znalců špatně, musel se i léčit.
 
Čabradova matka Helena také jezdila jako kurýr, někdy i se svojí snachou, Romanovou manželkou.

"Jana řídila, já jsem seděla vedle ní. Drogy jsem měla na břiše. V Německu jsem drogy dala do tašky a odevzdala té holce. Pak to bylo hrozné, to napětí v rodině. Stalo se, že jsme ještě byli na cestě, a Roman nám volal a řval na mně do telefonu, kde jsme tak dlouho. Byla to hrůza, vždycky jsem chtěla, aby už to bylo za mnou," popsala situaci Čabradova matka.
 
Ze začátku prý nevěděla, co vozí. Až snacha jí řekla, že to jsou drogy.
 
Systém distribuce drog byl jednoduchý. Čabradovi se ozval klient z Německa, kdy mají být drogy připravené a v jakém množství. Čabrada nakupoval v severních Čechách gram pervitinu asi za 500 korun, sám od cizinců inkasoval v markách.

Přes kurýry z rodiny nebo známé pak zajišťoval odvoz drog do Německa, kde byly na smluveném místě předány. Buď je odevzdali kurýři, nebo si je brali sami kupci z neuzamčeného auta. Většinou byly schůzky dohodnuty na parkovištích u supermarketů.

Obžalovaní za pašování drog před soudem. Zcela vpravo je matka Romana Čabrady Helena. (15. března 2004)

,

Video