Požár domu ve Studénce - Při požáru v bytě ve Studénce na Novojičínsku zemřelo tříleté dítě. Jeho matka skončila s popálenimami v nemocnici. (22. června 2005) | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Dítě se v hořícím bytě udusilo, zjistila pitva

  • 5
Lidé z bývalé dělnické kolonie ve Studénce na Novojičínsku se vzpamatovávají ze středečního požáru, při kterém zemřelo tříleté dítě. Pitva ukázala, že se udusilo. Lékaři stále bojují o život jeho pětadvacetileté matky. Po celý čtvrtek ji udržovali v umělém spánku.

Žena má popáleniny na třetině těla. Bolestivá zranění utrpěla v době, kdy požár zachvátil jednopokojový byt, v němž byla se svými třemi dětmi na návštěvě.

Dvě z dětí stačil zachránit soused. Třetí, nejstarší Karolína, zemřela. Lékaři ve čtvrtek při pitvě zjistili, že se udusila oxidem uhelnatým. "Chtěli vyloučit, že smrt dítěte neměla nějaký jiný důvod, například násilí," vysvětlila policejní mluvčí.

Mluvčí Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě Štěpán Neuwirth řekl, že matka je stále ve vážném stavu. "Lékařům se ještě nepodařilo zcela stabilizovat její zdravotní stav," potvrdil. Žena prý ještě není mimo ohrožení života.

Policisté zatím nevyslechli ani babičku dítěte, která byla s matkou v bytě, když začalo hořet. "Babička je stále v šoku. Není možné ji proto zatím vyslechnout," sdělila mluvčí okresního ředitelství novojičínské policie Miroslava Šálková.

Rodiny dostaly náhradní ubytování
Čtyři rodiny dostaly od radnice ve Studénce náhradní ubytování. "Jeden byt je kompletně zničený, další jsou hlavně promáčené vodou z hasičského zásahu," uvedla vedoucí odboru školství a sociálních věcí radnice Dagmar Bradová.

Dodala, že rodina, která přišla o tříleté dítě, dostala i finanční pomoc, kterou zákon zajišťuje v případě požáru.

"V takových případech se dostává příspěvek v maximální výši třiceti tisíc korun. Postižená rodina nedostala zatím plnou sumu, bude záležet na tom, co si pořídí a pak to dostane proplaceno," upozornila Bradová.

Dodala, že rodina rovněž dostala možnost nakoupit si na takzvanou nákupku potraviny, které potřebuje. "Umožnili jsme jí také vybrat si oblečení ve skladu charity, protože oheň zničil v jednopokojovém bytě prakticky všechno," řekla.

Vyšetřovatelé stále zjišťují příčinu tragického požáru.


Video