Soud rozhodl, že zvláštní zákon  Lex Schwarzenberg z roku 1947 stále platí. Ilustrační foto

Soud rozhodl, že zvláštní zákon Lex Schwarzenberg z roku 1947 stále platí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Dědička Schwarzenbergů neuspěla u soudu o pivovar

  • 19
Alžběta Pezoldová, příbuzná Karla Schwarzenberga, prohrála soud o určovací žalobu na pozemky a majetek v Prachaticích. Krajský odvolací soud potvrdil rozsudek okresního soudu v Prachaticích z letošního května.

Soud tehdy rozhodl, že základní právní normou na majetek je takzvaný zákon Lex Schwarzenberg z roku 1947.

Elizabet Regina von Pezold je sestřenicí a zároveň nevlastní sestrou Karla Schwarzenberga. Nárokuje vydání majetku hlubocké větve rodu, jehož posledním vlastníkem byl Adolf Schwarzenberg, který adoptoval jejího otce Jindřicha Schwarzenberga.

Majetek této větve zestátnil v roce 1947 prezident Edvard Beneš právě zvláštním zákonem zvaným Lex Schwarzenberg. Pezoldová si nyní dělala nároky na bývalý knížecí pivovar v Prachaticích a přlehlé pozemky, kde je dnes sportovní hřiště.

Vydání zkonfiskovaného majetku po hlubocké větvi rodiny Schwarzenbergů se Alžběta Pezoldová domáhá už sedmnáct let. Žádala mimo jiné o zámky Hluboká nad Vltavou nebo Český Krumlov. Tvrdí, že poslednímu majiteli panství Adolfu Schwarzenbergovi zkonfiskoval stát v roce 1945 majetek neoprávněně jako zrádci, ačkoliv byl v protinacistickém odboji.

Pezoldová Dosud u žádného českého soudu neuspěla, přesto jsou její aktivity nepříjemné. Pokud se soudí, dokáže zablokovat pozemky a nemovitosti i na dva roky.

,

Video