Vězení

Vězení - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

ČT: Ve Valdicích sedí muž bez jména

  • 11
Záhadu řeší kriminalisté a vězeňská služba. Ve Valdicích je totiž uvězněn muž, který nemá jméno. Před soudem dostal tři roky za přepadávání řidičů kamionů. Odsouzen byl jako Vladimir Kornijenko. Pravý muž tohoto jména je ale na svobodě a bezúhonný.

"Neznámý" vězeň svoje jméno sám prozradit nechce, informovala Česká televize.

"Hovoří rusky i dialekt vypadá, že je ruština. Sám nám přiznal, že by snad měl bydlet v Rusku," řekl ČT kriminalista Milan Jušta.

Problém bude zřejmě v pasu
Podle televize si muž, kterému jméno odsouzeného doopravdy náleží, nedávno přišel pro výpis z rejstříku trestů a zjistil, že by měl být už tři roky ve vězení. Podal proto trestní oznámení.

Připustil také, že si kdysi jedna banka pořídila kopii jeho pasu. Muž vězněný pod jiným jménem podle ČT předložil před třemi lety policii a soudům ověřenou kopii pasu s falešným jménem a padělek nikdo nepoznal.

Letos má být propuštěn a podle rozsudku vyhoštěn. Rozsudek je ale zavádějící. Uvádí totiž ruskou adresu jiné osoby.

"Vězeňská služba vyhostí odsouzeného dle rozsudku soudu," řekla ČT mluvčí vězeňské služby Michaela Hájková.

Podle Jušty však muže nyní není možné vyhostit, protože nikdo neví kam. "Jde o právní problém, který musí být řešen pravděpodobně obnovou řízení," řekl ČT Jušta.

Soud je proti
S tím však nesouhlasí místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav Veselský.

"Pokud konkrétní osoba vystupovala pod cizím jménem a příjmením a zjistí se to později, byť tato osoba byla pravomocně odsouzena, není to zásadní pro to, aby došlo k obnově řízení. Rozsudek není zpochybněn," řekl ČT Veselský.

Policisté chtějí odhalením totožnosti muže zabránit tomu, aby zůstal v Česku. Podle policie možná tají své jméno, protože má z blíže neurčených důvodů strach z ruské mafie, uvedla ČT.

,

Video