Pavel Koška u plzeňského soudu

Pavel Koška u plzeňského soudu | foto: Petr Ježek, MF DNES

Chtěl jsem jen půjčit, ale nedostal jsem se ke slovu, hájil se lupič

  • 1
V lednu se rozešel s přítelkyní a o několik dnů později se pokusil v Nejdku na Karlovarsku oloupit její matku. S takovým obviněním předstoupil před senát plzeňského krajského soudu 36letý Pavel Koška. Dostat ho k soudu ale nebylo jednoduché. Muže stíhaného na svobodě museli do Plzně přivézt kriminalisté.

Koška podle obžaloby přišel na návštěvu k matce své bývalé přítelkyně. "Dala mi kafe a začali jsme si povídat. Vlastně ona mluvila pořád. Pak mi řekla, že se chce dívat na zprávy. Já jsem od ní chtěl půjčit peníze, ale nedostal jsem se ke slovu," popisoval při výslechu Koška.

Když se na chodbě obouval, najednou chytil ženu za obličej, natlačil ji do bytu, nohou zavřel dveře a povalil ji na zem. "Napadené zakryl ústa a dotáhl ji do obývacího pokoje. Tam na ni klekl. Opakovaně říkal, že potřebuje peníze," uvedla žalobkyně Václava Brýdová. Ženě se nakonec podařilo z bytu utéct a od sousedky zavolala policii. Podle znalců zlomil ženě při útoku zánártní kůstku v noze.

Více než měsíc se skrýval po lesích a sklepích. Až pak ho dopadla policie. "Co je v obžalobě, je pravda. Jenom jsem nechtěl peníze takhle, chtěl jsem jenom půjčit, abych bývalé přítelkyni přispěl na nájem. Byl jsem bez práce," uvedl Koška.

Obžalovanému hrozí až 12 let vězení. Soudce mu pohrozil vzetím do vazby, pokud nezačne přebírat poštu a především okamžitě nezačne spolupracovat s probační a mediační službou. Právě jeho slib, že s kurátory bude v kontaktu, byl na jaře podmínkou, aby nemusel do vyšetřovací vazby.


Video