Cena zabavených léků se pohybovala v řádech desetitisíců korun. Ilustrační foto

Cena zabavených léků se pohybovala v řádech desetitisíců korun. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Celníci zlikvidovali více než tunu padělaných léků

  • 4
Pražští celníci zlikvidovali více než tunu padělaných léků. Informovala o tom mluvčí Celního ředitelství Praha Ivana Dvořáková, podle níž se jejich hodnota pohybovala v řádech desetitisíců korun. Celníci falzifikáty objevili za poslední čtyři roky v poštovních zásilkách.

Některé do Česka dorazily ze zahraničí, jiné naopak za hranice směřovaly. Likvidaci padělků léků, které podle Dvořákové mohly ohrozit zdraví lidí, provedla specializovaná firma v Kralupech nad Vltavou.

"V případě, že by se tyto léky dostaly ke konečným spotřebitelům, hrozilo by, že by neměly náležitý účinek nebo v horším případě by mohly poškodit zdraví uživatelů," uvedla Dvořáková. Padělky ze zahraničí mají podle mluvčí původ z největší míry v USA.

Výrobci falešného zboží se v současnosti už neomezují na tradiční výrobky, jako jsou sportovní oblečení, cigarety nebo hudební a obrazové nahrávky. V jejich nabídce se stále více objevují také právě léky, potraviny nebo náhradní díly k automobilům.

Celníci a pracovníci České obchodní inspekce v loňském roce na tuzemském trhu zabavili 1,88 milionu kusů padělků značkových výrobků v odhadované hodnotě bezmála 2,4 miliardy korun, která byla meziročně o zhruba 155 milionů korun vyšší. Plagiátoři podle odborníků používají stále dokonalejší metody, jejichž pomocí se snaží vyhnout odhalení a postihu.

,

Video