Celníci si posvítili na stánkaře

  • 4
Znojmo - Tržnice obehnané páskami se zákazem vstupu, zabavené oblečení a hloučky vietnamských stánkařů postávající v povzdálí. Tak vypadal zátah celníků v mezihraničním pásmu na Znojemsku. Počínání celníků sledovali i udivení rakouští turisté, kteří přijeli na nákupy, ale odjížděli s nepořízenou.

Do pěti tržnic se krátce před desátou hodinou dopoledne rozjelo 158 celníků a deset pracovníků cizinecké policie. Ti měli sledovat, zda prodavači ve stáncích nepracují načerno, a jestli mají všichni cizinci povolení k pobytu na území republiky.

Cizinecká policie nenašla nikoho, kdo by tu byl protiprávně. Za devět přestupků ale rozdala pokuty za 14,5 tisíce korun.

"Šlo nejčastěji o to, že cizinci se nemohli na místě prokázat cestovními pasy nebo zdravotním pojištěním, což se muselo zjišťovat dodatečně," upřesnil Roman Skřepek, mluvčí oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Brno.

"Konkrétní výsledky dnes ještě znát nebudeme, celníci budou hlídat tržnice i přes noc," uvedl mluvčí Celního ředitelství Brno Jaroslav Moravec.

Podle Moravce nebylo cílem kontroly přepadnout prodejce a pochytat je. "Celníci přijeli do vybraných tržnic a postupně začali kontrolovat zboží."

Cizinci, kteří u stánků postávali, prohlašovali, že jsou tam náhodou. Někteří se dali na útěk. "Nám šlo hlavně o zboží," upřesnil Moravec.

Když se ke stánku nebo ke skladišti nikdo do dvou minut nepřihlásil, začali celníci s  kontrolou. Zabavovali oblečení, boty a dalších věcí, u nichž bylo podezření, že nesou falešnou značku. Před stánky se tak hromadily kraťasy s nápisem Nike, Hugo Boss či tenisky Adidas.

Podle Moravce nelze zabavené oblečení a obuv využít k dobročinným účelům. "Stále ještě platí předpisy, že toto zboží musí být zlikvidováno, a to ekologicky, nejlépe ve spalovně," vysvětlil.

Zátahy celníků

Dragoun skrýval
padělky za 220 milionů

Celníci zabavili
tři kamiony padělků

Zátah odhalil nelegální balírnu cigaret

Celníci zabavili
přes milion cigaret

Vietnamští obchodníci přihlíželi z povzdálí a na jakýkoliv pokus o rozhovor reagovali: "Nerozumim". A rychle odcházeli.

Celníci zkontrolovali asi čtyři stovky stánků. Letos je to druhá nejrozsáhlejší akce zaměřenou na stánkový prodej na jihu Moravy.

Nejvíce pozornosti věnovali celníci obchodnímu a zábavnímu areálu v Hatích s názvem Excalibur. Jeho součástí je tržnice, kde je přes sto třicet stánků.


Video