Antonín Moravec

Antonín Moravec | foto: ČTK

Bývalý šéf Kreditní a průmyslové banky dostal čtyři roky vězení

  • 40
Pražský vrchní soud poslal bývalého šéfa Kreditní a průmyslové banky Antonína Moravce na čtyři roky do vězení. Potrestal ho za porušování povinností při správě cizího majetku.

Moravec musí podle pravomocného rozsudku také zaplatit pokutu ve výši jeden milion korun a pět let nesmí pracovat ve statutárních orgánech bank. Přesto může být z části spokojen. Odvolací senát totiž o rok zmírnil původní rozsudek Městského soudu v Praze.

Moravec jako generální ředitel banky půjčil v roce 1992 své společnosti Amex přes 191 milionů korun, ačkoliv věděl, že firma nebude schopna úvěr splatit. Další jeho skutky musí znovu projednat prvoinstanční soud.

Kreditní a průmyslová banka se v roce 1993 ocitla kvůli špatnému hospodaření pod nucenou zprávou. O dva roky později skončila banka v konkurzu.

Banka po sobě zanechala dluhy ve výši 3,5 miliardy korun. Událost tehdy zasáhla i českou politickou scénu - od KPB si totiž půjčily peníze KDU-ČSL a ODA.

Pracovníkům banky prý Moravec slíbil, že Amex bude ručit majetkem, který však nikdy neměl. Z úvěru pak údajně zaplatil nejen dluhy Amexu, ale i svých dalších společností.

Případ bývalého ředitele však zatím nekončí. Prvoinstanční soud se bude muset zabývat ještě dalšími Moravcovými skutky, které se mu loni v září nepodařilo prokázat. Žaloba viní Moravce ještě z poškozování věřitele.

Bývalý šéf banky věří, že jeho činnost byla na svou dobu standardní. Problémy mu prý přinesla až politická angažovanost v KDU-ČSL.


Video