Budovu opustilo před policejní prohlídkou 300 lidí. Ilustrační foto.

Budovu opustilo před policejní prohlídkou 300 lidí. Ilustrační foto. | foto: Radek Miča, MF DNES

Bombový anonym vyklidil pražský soud

Neznámý pachatel před polednem nahlásil na tísňovou linku uložení výbušniny v budově pražského městského soudu ve Spálené ulici. Nálož měla vybuchnout mezi 12. a 13. hodinou. Předseda soudu nechal budovu vyklidit a objekt prohledala policie. Žádnou bombu ale nenašla.

Podle policejní mluvčí muselo budovu opustit asi 300 lidí. "Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by dnešní případ souvisel s nedávnými bombovými výhrůžkami ve stanicích metra," uvedla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

"Spíše jde o anonym kvůli některému z probíhajících jednání u našeho soudu, alespoň většinou to tak bývá," řekl místopředseda soudu Bohuslav Horký.

Soudní jednání byla po dobu vyklizení budovy přerušena. Zástupci soudu nyní předloží jejich seznam policii. "Vytipujeme, které případy by mohly přicházet v úvahu v souvislosti s touto anonymní výhrůžkou," dodal Horký.

Anonymní bombové výhrůžky nejsou u městského soudu ničím výjimečným, zatím byly naštěstí liché.

Například loni v srpnu zde neznámý pachatel dvakrát během dvou týdnů přerušil všechna soudní jednání. Bylo mezi nimi i líčení s údajným gangem vykradačů pražských zlatnictví. Mělo se konat v obou termínech, kdy byla bomba nahlášena.

Anonym hlásí bomby v metru
Policie v těchto dnech vyšetřuje několik anonymních bombových výhrůžek, kterých se podle spekulací médií mohl dopustit jediný pachatel.

První letošní výhrůžný telefonát pražská policie zaznamenala už 5. ledna. Anonym ve večerních hodinách ohlásil uložení bomby v budově Hlavního nádraží. Totéž místo se stalo terčem výhrůžek také v pondělí 23. ledna. - více zde

O den později neznámý pachatel nahlásil bombu i ve stanici metra Florenc. - více zde

,

Video