Bagrista vyloupl ze země minu z války

Při úpravě železničního koridoru mezi Tlumačovem a Otrokovicemi vyloupl ze země bagrista minu z druhé světové války. Je to už druhá trhavina, kterou pracovníci v blízkosti kolejiště našli. Přivolaní specialisté si minu odvezli, aby ji mohli zneškodnit.

Na obvodní policejní oddělení v Otrokovicích zavolali včera ráno místní strážníci, že při výkopových pracích na železničním koridoru Tlumačov - Otrokovice, u kilometrovníku 158 a sloupu elektrické troleje bagrista objevil neznámou munici.

O nenadálem objevu byl okamžitě informován přednosta stanice v Otrokovicích a na místo vyrazila hlídka policie. Stavbyvedoucí na místě zastavil další práce.

Vlaky mohly tímto ohroženým úsekem projíždět maximálně dvacetikilometrovou rychlostí.

Policejní hlídka celý prostor uzavřela a zavolala na pomoc pyrotechnika. Specialisté po příjezdu zjistili, že jde o dělostřeleckou minu z období 2. světové války ráže 82mm. Munici si pak odvezli ke zneškodnění.

Práce a průjezdy vlaků byly zcela za necelých pět hodin, kolem 13 hodiny.

V krátké době po sobě se tak jedná již o druhý podobný nález ve stejném úseku tratě.

"První byl v srpnu loňského roku, kdy také bagrista objevil dělostřelecký granát. Ten byl ovšem větší, ráže 100 milimetrů," poznamenal mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. Pouze místo nálezu bylo mezi Tlumačovem a Hulínem.

"Z toho se dá předpokládat, že trať byla za války podminována a pokud tedy lžíce bagru zajede hlouběji do země, může se něco objevit opět," konstatoval mluvčí.

Pyrotechnici sice vždy minohledačkou prohledávají okolí místa, kde byl granát nalezen, přesto je pravděpodobnost objevení další trhaviny značná. "V žádném případě se nesmí s minou cokoliv dělat, natož ji rozebírat. Stále totiž hrozí výbuch," upozornil mluvčí Mitáček. "Je nejlepší ihned zavolat policii, která na odstranění má vyškolené odborníky," dodal.


Video