Rentgen odhalil běžence v dodávce na přechodu v Pomezí nad Ohří. | foto: Celní správa

Asiaty pašované v bednách odhalil na Pomezí obří rentgen

  • 24
V Pomezí nad Ohří na Chebsku skončila cesta běženců mířících do Německa. Ve tři hodiny ráno tam celníci obrovským rentgenem kontrolovali dodávku, která měla převážet autodíly. Když celníci auto prosvítili, na monitoru se opravdu objevily tři bedny. Díly na auta v nich ale nebyly.

Rentgen vykreslil lidské postavy uzavřené v bednách. Zařízení tak vůbec poprvé odhalilo běžence.

"Celníci bedny otevřeli. V každé byli ukryti tři lidé. Všem devíti zadrženým je kolem dvaceti let a pocházejí z Asie. Ani jeden z nich neměl cestovní pas nebo jiný doklad totožnosti," popsala Jitka Blahutová z celního ředitelství v Plzni.

Asiati skončili, stejně jako jedenadvacetiletý řidič dodávky a jeho o rok mladší spolujezdec, na služebně cizinecké policie. Oba mladíky z Nové Role na Karlovarsku policie podezírá, že organizovali nebo umožnili nedovolené překročení státní hranice.

Celníci mají speciální rentgen na kontrolu aut asi rok. Je jediný v celé republice. V současné době je v západních Čechách. Vůbec poprvé odhalil běžence pašované v autě.

Dříve už rentgenové snímky ukázaly nelegálně přepravované zboží či tajné schránky a úkryty ve vozidlech. V autě dokáže přístroj odhalit i místo, kde pašeráci převážejí například drogy.

"Rentgen se denně přemísťuje. V noci kontroloval nákladní auta vyjíždějící z České republiky do Německa," dodala Blahutová. Rentgen převáží několik nákladních aut a dokáže bez problémů prosvítit všechny vozy včetně kamionů.

,

Video